Ив Матон е новия директор на ФИА за рали дисциплината

Днес в официално съобщение до медиите от ФИА обявиха че, Ив Матон ще поеме щафетата от Ярмо Махонен, като директор на рали дисциплината, считано от 7-ми февруари.

Белгиеца ще отговаря за „стратегическата визия“ на рали спорта във всички аспекти от него, били те на национално или световно ниво. Заедно с това той ще оглави и администрацията, както и мениджмънта на шампионатите под шапката на ФИА и спортната комисия.

„Ив има голям опит в много аспекти от рали спорта – коментира президентът на ФИА, Жан Тод. – Той има много голяма страст към този спорт, а и неговите разбирания относно самите надпревари, както и опитът му в менажирането на заводско и частно ниво, го превръща в един изключително ценен кадър за развитието на спорта.

Искам да благодаря и на PSA Motorsport затова че, направиха преминаването на Ив при нас във ФИА толкова гладко.“

Любовта на Ив Матон по моторните спортове датира още от детството му, като през 1986 той стартира кратка състезателна кариера в Белгия. Той преминава през мениджмънта на четири частни препаратори и рали рентакари преди да излезе начело на Kronos Racing. В края на 2002 той се присъединява към Ситроен Спорт, като мениджър логистика и в по-късен етап се издига до мениджър на целият отбор.

През 2008 Матон напуска шевроните продължаваки своите добри отношения с тях. Така малко по-късно той се завръща и през 2012 той отговаря за програмите на Ситроен в WRC и WTCC, спечелвайки множество световни титли за марката.

„Трябва да призная, че се чувствам много горд да заема тази позиция – разяснява Матон. –  Работил съм в доста аспекти от спорта, включително и проекти при едни от най-успешните автомобилни производители в историята. Но за мен тази позиция е истинско голямо постижение.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]