Иван Арес води на Канарите докато фаворитите изпаднаха в дъното на класирането

Снимки: Хорхе Куна FIAERC

Иван Арес и Давид Васкез Листе (Hyundai i20 R5) са лидерите в рали „Канарски Острови“, след един изключително непредвидим първи ден. Испанския екипаж води с аванс от 7,5 секунди пред Адриен Формоукс и Ренауд Жамоул (Ford Fiesta Rally2).

Смесицата между проливни дъждове и леки ръмежи направи избора на гуми изключително труден дори и за фаворитите за победата.

Нил Солас бе най-бързия пилот след първите шест специални етапа, но завъртане в SS7 стопи авансът му пред Арес от 16,1 сек. на 3,1 сек. За капак на всичко Солас стартира в изключително проливен дъжд в предпоследния етап за деня, което позволи на Арес да изгради аванс от 10,5 секунди в рамките на един специален етап.

Драмата с атмосферните условия продължи в 1,53 километровият градски етап. Първите четири стартиращи екипажа караха на изцяло сух асфалт, но спиране на етапа от страна на организаторите поради неясна причина принуди останалите да стартират отново на мокро.

„Беше изключително трудно да се направи правилния избор на гуми – коментира Арес, който записа второ място през миналия месец в Португалия. – Трудно бе и намирането на сцепление, но като цяло деня мина доста добре за нас.“

Завършилия след първия ден от рали „Канарски Острови“ Формоукс е доволен от резултатите си до момента.

„Условията бяха много трудни, но в същото време разполагахме с добър ритъм и направихме правилен избор на гуми“, коментира подкрепения от M-Sport пилот, който записа и две етапни победи.

Установения асфалтов експерт Йоан Бонато завърши деня на четвърта позиция зад Солас с изоставане от 30,2 секунди със своя Citroen C3 R5. Хосе Суарез и Люис Монсон затварят челната шестица пред Оливър Солберг.

19 годишния пилот успя да се опази от грешки въпреки нулевият си опит в испанското рали. Грешен избор на гуми и променливите условия не успяха да му помогнат да се добере до битката в челото.

„Сутринта бе доста трудна с много лоши условия – разясни Солберг. – Доста е хлъзгаво, но бях на ръба на доста места. Можеше да бъда по-бърз, но рискът щеше да се увеличи драстично, затова моята цел в крайна сметка бе да оцелея без да правя грешки. Затова съм доволен от днешния ден. Не мисля за борбата за титлата. Остава ни още доста път и тежки условия до края на ралито.“

Лидера в шампионата Алексей Люкянук стартира последен по етапите от пилотите с Rally2 автомобили. Едно тактическо решение с което руснакът очакваше да минава през изсушено трасе от другите автомобили при сутрешните минавания. Това което се случи обаче бе, че дъждовете бяха далеч по-тежки от очакването, което сериозно удари неговото представяне при сутрешните минавания.

Следобед Люкянук успя да запише две етапни победи още в самото начало, но атмосферните условия в SS7 и SS8 го изненадаха, след като той е получил съвсем друга синоптична прогноза.

„Насладихме се на два сухи етапа, което напълно отговаряше на моите спомени от това състезание – коментира Люкянук. – Доволни сме от позицията ни, но изборът на гуми бе истински хазарт, което направи всичко изключително трудно.“

Месният пилот Ярай Лемес е десети пред Андреас Микелсен, който се намира на единадесета позиция. Норвежецът направи грешката да стартира деня с гуми за сух асфалт, което му изигра лоша шега и го торпилира на дъното на класирането.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов определено усетиха липсата им на опит в рали „Канарски Острови“. Както почти всички екипажи, те също имаха проблеми с избора си на гуми. Стратиева се оплака от липсата на сцепление на места при сутрешните минавания. В крайна сметка те се намират на 12-та позиция в ERC3 и на трето място при дамите след края на първия ден.

„Достигнахме края на деня, може би нямахме късмет с избора на гуми, определено в Унгария е по-лесно от тук. Не съм очаквала Канарите да са такива“, коментира Стратиева на финала на SS9.

Днес на екипажите им предстоят осем специални етапа и още 102 състезателни километра. От Евроспорт са предвидили да излъчат SS11 и SS17 на живо от 12:29 ч. и 17:45 ч., като предаването ще можете да го намерите в нашата страница в секцията видео на живо. Пълното класиране можете да следите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]