Защо от ФИА разрешиха в Rally1 да се състезават автомобили без хибридни системи

Рали комисията на ФИА официално разреши да се състезават в Rally1 категорията автомобили без хибридна система. Това обаче има своята уловка.

Тези автомобили ще трябва да разполагат с допълнителен баласт равен на теглото на хибридната система. Това също означава, че те ще бъдат с около 100 к.с. по-слаби от хибридните им конкуренти. Заедно с това, екипажите, които стартират с такъв автомобил, няма да имат право да печелят точки в битката за титлата при производителите.

Основният плюс на това решение, според ФИА, е че това е една бюджетна алтернатива, която също така отваря вратите на Rally1 автомобилите да се състезават и в регионалните шампионати.

„Възможността да се състезаваш в Rally1 без хибридна система е вече факт. Това създава една междинна стъпка между Rally2 и Rally1 автомобилите, нещо, което самите производители подкрепят като идея“, разяснява Андрю Уитли.

Това са някои от няколко промени, които ще видим още през сезон 2024. Една от тях е намаляването на броя на използваните хибридни системи през сезона. До сега броят им беше девет, като от догодина той ще бъде редуциран на три. Също така, от ФИА уверяват отборите, че ако се подмени хибридната система преди техническия преглед на дадена надпревара, на екипажа няма да му бъде наложено наказание. Именно в точно такава ситуация От Танак получи пет минути наказание в рали „Естония“, което буквално унищожи шансовете му за победа в домашната си надпревара.

Най-голямата промяна, която влиза в сила през сезон 2024, остава тази на точкуването. Екипажите ще получават точки за това, как са финиширали в събота, като челната десетка ще получи точките си по следната схема: 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1. Тези точки ще бъдат присъдени обаче, ако екипажът успее да завърши и неделният ден. Ако в неделя екипажът не завърши, то той няма да получи точките си от събота, а те ще бъдат дадени на екипажа зад него.

В неделя екипажите ще се борят за още допълнителни седем точки. Челната седмица ще си разпредели, като това означава, че отпадат и 5-те бонус точки от пауър етапа.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]