Жала повежда в първият етап от рали Дакар, Алонсо 11-ти

По изненадващ начин стартира първият етап на рали „Дакар“ 2020. През тази година легендарното рали рейд състезание се завърна в първородният си континент в Африка, но в изцяло нова локация – Саудитска Арабия.

Литовецът Вайдотас Жала поведe в класирането при автомобилите благодарение на своята етапна победа с време от 3 часа и 19 минути. Зад него са съотборниците му в X-Raid Стефан Петерханзел на 2 минути и 14 секунди и Карлос Сайнц на 2 минути и 50 секунди зад лидера.

Насер Ал-Атия завърши на четвърта позиция докато бившият пилот от Формула 1 Фернандо Алонсо премина през финиша на етапа на единадесета позиция с изоставане от 15 минути и 27 секунди пред добре познатият ни от WRC чех Мартин Прокоп.

Дебютният етап на Саудитски Арабия продължи традициите в „Дакар“, като първи по трасето стартираха мотоциклетите, следвани от ATV, автомобили, UTV и камионите.

И тук „Дакар“ напомни, че е едно от най-големите изпитания за човек и машина на света. Още в 62-рия километър машината на Ромейн Дюма се запали французина, който е един от най-опитните участници, не успя да спаси техниката си и просто трябваше да гледа как автомобилът му гори.

При моторите лидер е Тоби Прайс, който получи наказание от 2 минути. Зад него на 5 секунди завърши Рики Брабец, следван от Матиас Валкнер на 40 секунди от Прайс.

Втората отсечка от надпреварата отвежда кервана до Неом с 401 километра от които 367 състезателни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]