Завръщането на Колин Макрей в WRC и едно рали Австралия за забравяне

Снимки: Skoda Motorsport

Световният рали шампионат е известен с множеството си истории за победи и падения. Една подобна история е тази на съвместната работа на Колин Макрей и Skoda Motorsport.

Годината е 2005-та. Легендарният Колин Макрей вече не е регулярен участник в световния рали шампионат и се радва на различни нови предизвикателства, като „24-те часа на Льо Ман“ и рали „Дакар“. Няколко години по-рано той се среща с тогавашният тим шефа на програмата на Skoda Motorsport в WRC Павел Хортек, който се опитва да го привлече към чешкия тим, но тогава не успява.

Колин Макрей и Дерек Рингър на рали „Каталуния“ през 2003 година.

„Много тайно си говорих с Колин в Испания след рали „Каталуния“ през 2003 година. Разговаряхме за евентуална съвместна работа. Помня, че с него бе едно младо момче, като говорихме и за потенциална възможност за него да кара също. През този период не бе възможно това. Това момче бе Крис Мийк, който днес е едно от ключовите лица зад успеха на новата Fabia Rally2″, разкрива Павел Хортек.

През 2005-та мисията на Хортек обаче успява в изключително ключов момент. Новата Fabia WRC така и не извоюва победа с пилота на тима Армин Шварц, който така и не успява да разкрие потенциала на колата.

Двамата стигат до сделка Колин и навигаторът му Ники Грист да се състезават в рали „Уелс“. Те завършват на седмо място в родната си надпревара побеждавайки звездата на отбора Шврац с цели шест минути преднина след двугодишно отсъствие. Това кара Макрей отново да се влюби в рали дисциплината, а Skoda да получат изключително голям интерес към техния бранд.

„Започнахме с рали „Уелс“, което разбира се е голямо предизвикателство особено след две годишно отсъствие от шампионата – разкри преди няколко месеца в един подкаст Ники Грист. – Тестовете минаха добре и резултатът бе сравнително добър. Това което бе впечатляващо е, че според прес-шефа на отбора само за това състезание от Skoda са получили повече маркетингов дивидент от колкото през последните 26 години рали история на марката. За тях това бе изключително постижение и те ни поканиха да се състезаваме в Австралия.“

От Skoda са останали изключително впечатлени от това как Макрей управлява техният автомобил, както и от много голямата реклама за бранда, която получават. Те решават да поканят пилотът за последния кръг от сезон 2005 рали „Австралия“, където традиционно той се справя доста добре.

„Рали „Австралия“ само по себе си е сложно състезание – разяснява Грист. – Тогава се намирахме в западната част на страната. Макадамът бе от изцяло закръглени камъчета, като на повечето места ползваното трасе бе просто път през храсталаците. Ако хлъзнеш прекалено широко автомобила си то шанса ти да се удариш в дърво, което се намира на сантиметри от пътя бе доста голям. В общи линии според мен това състезание по някакъв начин бе направено за пилот като Колин. Определено бе за човек, който е готов да се опита да даде една идея повече за да може да спечели.“

Състезанието стартира с много сериозна битка между Петер Солбег, Маркус Грьонхолм, Крис Аткинсон и Себастиен Льоб. Всеки един от тях обаче бе достигнат от проблеми, което позволи на Солбег да наследи първата позиция от Льоб.

„Спомням си, че бе същинско клане през първия ден. Дори Себастиен Льоб не успя да завърши деня. Ние за сметка завършихме в челната петица, като към момента пилот номер едно на Skoda бе Армин Шварц, a той бе зад нас. Във втория ден ние завършихме на второ място, което изключително много развълнува всички от Skoda. А отборът на Шварц бе зад нас а ние водехме с Б отбора. Ние разбира се разполагахме с механици само за нас и един младши инженер. Това бе най-добрия резултат, който са постигали до момента от Skoda и всички бяха доста въодушевени.“

Така по всичко изглежда, че от Skoda ще успят да запишат първият подиум на Fabia WRC в едно от най-тежките ралита в календара. За съжаление обаче всичко се сгромолясва в последния ден.

„В следващия ден ние преминахме през сутрешните минавания, като изгубихме няколко секунди от намиращият се зад нас Хари Рованпера, който ни изпревари. Ние обаче знаехме, че ще изгубим време понеже изборът ни на гуми е доста по-подходящ при вторите минавания. В обедния сервиз обаче инженерът дойде при мен и ме тупна по рамото казвайки ми: Ник, може ли да отидеш на часовата контрола.

„Такъв тип молба обикновено означава, че има проблем с колата. Аз попитах какъв е проблема и той каза, че още не е сигурен какъв е, но ще се наложи колата да излезе в последния момент. Аз отидох там и започнах да чакам. Всички други автомобили излязоха от сервизният парк, като на контролата останахме аз и един телевизионен екип. Докато наблюдавам часовникът ми виждам, как започваме да закъсняваме и телевизионният екип започна да ме пита за това и аз им казах, че не знам отидете до сервиза и ще разберете.

Механиците на другите отбори събрани пред сервиза на Skoda и Колин

„В крайна сметка превишихме максималното време и аз просто се върнах в сервиза при колата. Когато започнах да се доближавам видях, че абсолютно всички екипи от целия сервизен парк са се наредили точно пред нашата кола. Това което е станало е, че младшият инженер е прегледал данните от автомобила и състоянието на съединителя след втория ден е било добро. Хората на Армин са решили да сменят своя съединител в 45 минутния сервиз, след края на втория ден, след като нормално той не е издържал повече от два дни. Нашият инженер е решил да не го сменя, когато сме имали възможност.

„Следователно се създава паника понеже трябва да го сменят за изключително малко време. Междувременно никой от основния екип на Шварц не е съдействал на нашия инженер. Механиците започнаха да се паникьосват и в бързината те изпуснаха цялата комплектовка на съединителя и трябваше да го сглобяват на ново, но те решиха да вземат нов съединител. Следователно трябваше да се настрои скоростната кутия, което също ги затрудни. Все пак те успяха да сменят съединителя и колата стъпи на земята след около пет минути от моето пристигане в сервиза.

„Цялата тълпа около тях започна да им ръкопляска. Механиците буквално се изстреляха в камиона обляни в сълзи. Не бях виждал никога толкова много възрастни мъже да плачат като малки деца. Буквално първата потенциална победа на Skoda в WRC бе захвърлена.“

Видео архив от случилото се в сервиза на Skoda

Според Ники Грист вината обаче не е на младия инженер на Skoda, а на мениджърският екип на отбора.

„Според мен вината не бе на нашият инженер или на нашите механици, а вината бе на мениджърите на отбора. Те разполагаха с нужните хора, които да се заемат със ситуацията и да подсигурят, че колата ще може да завърши последния ден от ралито. Уви това не се случи и както знаете година по-късно те излязоха от световния рали шампионат.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]