Жан Тод: Рали феновете трябва да се образоват на тема сигурност

16143559_1367207866655595_1369458614306831407_o

Президентът на ФИА Жан Тод иска да вижда повече образованост на феновете, особено след фаталния инцидент на рали „Монте Карло”.

Испански фен почина от раните си след инцидент с Хейдън Падън, който излетя от пътя в първия етап от рали „Монте Карло” преди няколко седмици.

„Много е тъжно. Трябваще да този тип инциденти да бъдат предвиждани – коментира Жан Тод. – В живота човек трябва да е дисциплиниран и ако не си такъв, то поне трябва да има респект.

„Моторните спортове са опасни ако всички не работят в една и съща посока (фенове и организатори). Много съжалявам за семейството на пострадалия,  както и за рали общността. Надявам се това да накара хората да са по-внимателни за в бъдеще.

„Хората трябва да са вежливи и да следват инструкциите на маршалите и отговорните хора по сигурността. Защото последиците могат да са ужасни.”

Рали директорът на ФИА Ярмо Махонен изключи предложенията че, фактор за инцидента е увеличената мощност на автомобилите.

„Ще кажа на вас, каквото казвам и на всички които работят с ФИА: успокойте се, ние сме провели разследване и след това ще прегледаме какво може да направим за в бъдеще – заявява Махонен пред Autosport. – Това е началото на новата генерация и разбира се че са малко по-бързи.

„ На път сме на да убедим хората които не са наясно със спорта че, скоростта е виновна и ще започнат да валят ненужни оплаквания. Тази катастрофа няма нищо общо с новите правила. Същото би се случило и с автомобил от група N.”

От английското издание Autosport са се свързали с пряк очевидец на инциденте, който коментира случилото се така:

„Изминаха около 20-25 минути докато пристигне линейката и пет минути след нея пристигна хеликоптера. На мястото на което се намираше зрителя нямаше табела за забрана на зрители. Един завой по-долу имаше доста фенове които се намираха на далеч по опастно място.”

След официалния бюлетин за инцидента организаторите не са правили нови изявления поради воденото разследване.