Жан Тод: Рали феновете трябва да се образоват на тема сигурност

16143559_1367207866655595_1369458614306831407_o

Президентът на ФИА Жан Тод иска да вижда повече образованост на феновете, особено след фаталния инцидент на рали „Монте Карло”.

Испански фен почина от раните си след инцидент с Хейдън Падън, който излетя от пътя в първия етап от рали „Монте Карло” преди няколко седмици.

„Много е тъжно. Трябваще да този тип инциденти да бъдат предвиждани – коментира Жан Тод. – В живота човек трябва да е дисциплиниран и ако не си такъв, то поне трябва да има респект.

„Моторните спортове са опасни ако всички не работят в една и съща посока (фенове и организатори). Много съжалявам за семейството на пострадалия,  както и за рали общността. Надявам се това да накара хората да са по-внимателни за в бъдеще.

„Хората трябва да са вежливи и да следват инструкциите на маршалите и отговорните хора по сигурността. Защото последиците могат да са ужасни.”

Рали директорът на ФИА Ярмо Махонен изключи предложенията че, фактор за инцидента е увеличената мощност на автомобилите.

„Ще кажа на вас, каквото казвам и на всички които работят с ФИА: успокойте се, ние сме провели разследване и след това ще прегледаме какво може да направим за в бъдеще – заявява Махонен пред Autosport. – Това е началото на новата генерация и разбира се че са малко по-бързи.

„ На път сме на да убедим хората които не са наясно със спорта че, скоростта е виновна и ще започнат да валят ненужни оплаквания. Тази катастрофа няма нищо общо с новите правила. Същото би се случило и с автомобил от група N.”

От английското издание Autosport са се свързали с пряк очевидец на инциденте, който коментира случилото се така:

„Изминаха около 20-25 минути докато пристигне линейката и пет минути след нея пристигна хеликоптера. На мястото на което се намираше зрителя нямаше табела за забрана на зрители. Един завой по-долу имаше доста фенове които се намираха на далеч по опастно място.”

След официалния бюлетин за инцидента организаторите не са правили нови изявления поради воденото разследване.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]