Естонското правителство забрани на Николай Грязин да участва в WRC рали Естония

Снимки: RedBull Content Pool

Руснакът Николай Грязин няма да вземе участие в предстоящото рали „Естония“ (14-17 юли), след като от естонското правителство не му разрешиха да влезе в страната поради инвазията на Русия в Украйна. Напълно зад това решение стоят и организаторите на надпреварата.

Министъра на вътрешните работи, както и министъра на културата сложиха забрана на руските екипажи да участват – коментира директора на надпреварата Урмо Ава пред DirtFish. – Те видяха списъка със заявените екипажи и взеха това решение. Причината зад това решение е ситуацията с войната.

Наблюдавайки какво се случва в Украйна смятам, че това е най-малкото нещо което можехме да направим. Не искам да се крия когато става въпрос за вземането на подобни решения. Кой има властта да ги взима? Правителството и само правителството взе решението да забрани участието на руски състезатели в Естония.“

Николай Грязин и Константин Александров се състезават през този сезон по изискванията на ФИА със знакът ANA(Authorised Neutral Athlete) на вратите. В рали „Естония“ те възнамеряваха да участват зад волана на Skoda Fabia Rally2 с отбора на Toksport WRT. 24 годишния руснак се намира на трето място в класирането на WRC2 след четири старта.

Николай Грязин на подиума на рали „Сардиния“ редом до българските си механици от Toksport WRT

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]