Есапека Лапи триумфира в рали Швеция, Елфин Еванс взема максимални точки

Снимки: Red Bull Content Pool

Есапека Лапи и Яне Ферм взимат победата в тазгодишното издание на рали „Швеция“. Дуото записа своята първа победа от 2017-а година насам, когато спечелиха рали „Финландия“, с което счупиха и рекорда за най-дълго време между първа и втора победа в историята на WRC.

Чувствам се страхотно. От много време преследвах тази втора победа. Искам да кажа милион неща, но най-вероятно ще ги забравя повечето. Благодаря на Сирил Абитебул, който ме остави в отбора въпреки лошата ми втора половина на сезона през миналата година. Определено контрастът от днес е огромен спрямо този период. Благодаря на отбора и на моето семейство„, коментира развълнуван Есапека Лапи.

Финландецът започна днешния ден с аванс от малко над минута и с актив от 18 точки, след като оглави класирането на ралито след края на съботния ден. За разлика от своите конкуренти, Лапи днес заложи изцяло на сигурността, като дори не се опита да атакува бонус точките от пауър етапа. Тази стратегия му коства почти 30 секунди от аванса, но в крайна сметка взе победата.

На второ място зад Есапека Лапи завърши Елфин Еванс. Уелсецът успя да детронира Адриен Формо, който се удари в пряспа още в първата отсечка за деня. За отеха на фрацузина той все пак се качва на подиума, завършвайки на трето място.

Много е добре, че сме на подиума при завръщането ни зад волана на Rally1 автомобил. Последните две години бяха много трудни, но ние никога не се предадохме. Качването ни на подиума на рали „Швеция“ е нещо специално. Нямам думи„, обясни Адриен Формо на стопа на пауър етапа.

Представянето на Елфин Еванс днес му донесе и значителен актив от точки. Въпреки че не спечели ралито, той си тръгва от рали „Швеция“ с 24 точки, което е с 5 точки повече от Есапека Лапи. За разлика от финландския си конкурент, уелсецът се опита да атакува неделните бонус точки, както и пауър етапа, което му донесе допълнително още осем точки. Така Еванс се превърна в пилота с най-много спечелени точки през уикенда.

Победителят от рали „Монте Карло“ Тиери Ньовил се опита да преодолее проблемите си от петък и събота днес, просто нямаше как да „избие“ изоставане от почти минута спрямо битката за третото място въпреки, че се опита (дори изгуби своя багажник). За утеха на белгиеца, той завършва рали „Швеция“ с 18 точки и продължава да бъде лидер в битката за титлата. Ньовил също така помогна и на Hyundai Motorsport, които в момента са с равен брой точки спрямо Toyota Gazoo Racing.

Победителят в WRC2 Оливър Солберг затваря челната петица в рали „Швеция“ 2024 с аванс от над минута спрямо Сами Паяри. Третият в WRC2 Георг Линамае е седми, следван от Ропе Корхонен и Мико Хейкила. Лоренцо Бертели затваря челната десетка.

Назад в класирането, Кале Рованпера успя да спечели 5-те бонус точки от пауър етапа, както и 6-те от супер неделята, завършвайки рали „Швеция“ с актив от 11 точки. От Танак, който също като Кале Рованпера стартира по системата супер рали, спечели общо шест точки благодарение на представянето си днес. Такамото Катцута също взе точки, успявайки да прибави 3 пункта към своя актив.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин завърши на 19-то място в генералното класиране и на 12-та позиция в RC2. Той не номинира рали „Швеция“ като състезание, чиито резултат трябва да влезе в актива му в битката за титлата в WRC2.

Следващият кръг от световния рали шампионат ще бъде рали „Сафари“ в Кения. Африканската надпревара ще се проведе в дните 27-31 март.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]