Есапека Лапи с комфортна преднина взе съботните бонус точки

Сники: Red Bull Content Pool

Дуото Есапека Лапи / Яне Ферм завърши вчерашния съботен ден от рали „Швеция“ с аванс от над минута пред най-близките си преследвачи, като дуото е на крачка да запише първата си победа от шест години насам.

С това постижение от вчера Лапи също така добавя към момента 18 точки към активите си в битката за титлата, но ще трябва да достигне до финала на надпреварата, за да ги получи.

Съботният ден стартира с близка битка между Есапека Лапи и Такамото Катцута, като двамата се намираха на разлика от 0,9 секунди в полза на финландеца след края на първата отсечка за деня. Във втория етап Sarsjöliden Катцута допусна грешка и се заби в пряспа. Той все пак се върна на трасето, но за съжаление изгуби над 10 минути, което го извади от битката за първото място.

Така Есапека Лапи остана буквално сам в челото на колоната, имайки аванс от над минута и половина пред Адриен Формо. Въпреки големия си аванс, финландеца призна, че задачата му в момента е доста трудна. До края на деня той дори загуби цели 30 секунди от аванса си.

„Не беше зле. Опитах се да запазя гумите през целите следобедни минавания и да карам разумно по отношение на темпо. Трудно е да преценя темпото си, не съм свикнал на този тип пилотиране и определено не е най-лесната работа на света. В крайна сметка всичко е под контрол“, заяви Есапека Лапи.

Адриен Формо продължава да се намира на второ място, като е на крачка да запише най-доброто си представяне до момента в WRC. Французинът успя да детронира Оливър Солберг от третото място в SS9 и в последствие се изкачи на втората позиция след проблемите на Такамото Катцута. По-късно пилотът на M-Sport Ford записа и четвъртата си етапна победа в своята кариера в SS11 Bygdsiljum.

На трето място с изоставане от 16,7 секунди във вчерашния ден завърши Елфин Еванс. Уелсецът така и не успя да притисне своя съперник от M-Sport Ford. Той се удари в пряспа в последната отсечка преди обедния сервиз. За щастие не загуби много време, за да се върне на трасето, но автомобилът му внезапно загуби мощност. Следобед неговият фокус беше основно върху това да запази гумите си цели с оглед на влошените условия на вторите минавания и извадения макадам на места.

Тиери Ньовил и лидерът в WRC2 Оливър Солберг затварят челната петица. Солберг успя да си изгради аванс от над минута пред своите преследвачи и, подобно на Есапека Лапи, е на крачка от победата в своя клас.

Битката за второто място в WRC2 обаче промени своя характер, след като Георг Линамае изгуби време след забиване в пряспа. Това позволи на Сами Паяри да се доближи до него и до края на съботния ден двамата си размениха позициите. Финландецът води с 0,2 секунди пред естонеца, като борбата им ще продължи и днес.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин продължава да се намира на далечната 12-та позиция в RC2 с изоставане от 13 минути зад Оливър Солберг. Неговия резултат обаче няма да е от значение в битката му за титлата в WRC2, след като той не е номинирал рали „Швеция“ за част от календара му в WRC2.

Последният неделен ден от рали „Швеция“ започва в 08:27 часа българско време с първото минаване през 25,5-километровия етап Västervik. Последният пауър етап ще започне в 13:15 часа и ще бъде излъчен и по телевизия Max Sport 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]