Есапека Лапи поема челото от Катцута в рали Швеция

Снимки: Red Bull Content Pool

Есапека Лапи и Яне Ферм са лидери след края на петъчния ден от рали „Швеция“. Дуото на Hyundai Motorsport има аванс от 3,2 секунди пред Такамото Катцута / Арън Джонсън.

Лапи, който стартира сезон 2024 именно в рали „Швеция“, не започна надпреварата по най-добрия начин в четвъртък вечерта. Вчера той обаче не си губеше времето и започна да атакува Кале Рованпера и Такамото Катцута. До обедния сервиз финландеца се намираше на втора позиция на 11,4 секунди зад японския си конкурент.

Следобед, още в първата отсечка, Лапи успя да намали почти двойното изоставане си, въпреки че се оплакваше от лошите условия на трасето. В следващите два етапа Лапи излезе на чело в класирането с аванс от 1,8 секунди, като до края на деня той го увеличи на 3,2 секунди.

„Със сигурност трябва да вземем днешната ни увереност и да се концентрираме по същия начин във всеки един следващ ден от ралито. Успях да използвам стартовата си позиция следобед, която ми помогна. Да, сутрешните минавания бяха добри за нас, но бях по-бавен от Кале в началото. Като цяло съм доволен“, коментира Есапека Лапи в края на деня.

Намиращият се зад Катцута, Адриен Формо, бе на път да завърши петъчния ден на трето място в класирането. За изненада на всички обаче той бе детрониран от никой друг, а от лидера в WRC2, Оливър Солберг. В следобедните минавания на рали „Швеция“ доминацията бе изцяло в ръцете на пилотите от Rally2.

Георг Линемае дори успя да запише най-добро време във второто минаване на Братби зад волана на GR Yaris Rally2, побеждавайки Есапека Лапи с цели 5,8 секунди.

„Трето място с Rally2 автомобил е невероятно постижение. Още повече, че това се случва в домашното ми рали. Това е сбъдната мечта“, разясни Оливър Солберг. „Основната ни цел е да спечелим в WRC2 и ние водим в класирането с добра преднина.“

Следобедните минавания в рали „Швеция“ се превърнаха в истински кошмар за пилотите. Основната причина бе снеговалежът, който успя да положи значително количество мек сняг по трасето. Това допринесе за намаляване на сцеплението и видимостта.

Тиери Ньовил, който стартира пръв по трасето, се намираше на пета позиция в генералното класиране с изоставане от малко над 40 секунди. Преди старта на шестата отсечка белгиеца не успял да стартира своя автомобил. Поради тази причина той се нарежда на старта на етапа с пет минути по-късно, за което получава 40 секунди наказание.

Благодарение на тази случка, обаче, Ньовил в същност получава предимство при стартирането в етапа, след като стартира точно зад Елфин Еванс, оставяйки уелсеца да отваря етапа. След старта в отсечката Ньовил отново имаше проблем, след като предният му капак не беше добре закрепен и частично се отваряше в движение. Въпреки това той записа с 3,7 секунди по-добро време от Еванс.

„Мисля, че духа на състезанието е излетял през прозореца. Нека изчакаме крайното решение на ситуацията, преди да сме казали нещо, за което ще съжаляваме“, коментира ситуацията Елфин Еванс, който счита действията на Ньовил за изцяло тактически.

„Изведнъж имахме проблем с двигателя, който не работеше. Нещо се случи при зареждането за гориво и трябваше да погледнем какво се случва. Поради тази причина също не сме успели да затворим капака подобаващо. Не знам защо Елфин се мисли така, той също бе в зоната за зареждане и видя, че колата ни не запали“, разясни Тиери Ньовил.

На шесто място в генералното класиране зад Адриен Формо и Елфин Еванс се намира Георг Линемае, който е и втори в WRC2. Сами Паяри, Ропе Корхонен, Мико Хейкила и Лаури Йона затварят челната десетка изцяло с WRC2 автомобили.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин определено се затруднява в рали „Швеция“. Към момента той се намира на седмо място в RC2 с изоставане от почти две минути зад Оливър Солберг.

Днес рали „Швеция“ продължава със старта на 15,65 километровия етап Vännäs, който стартира в 08:45 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]