Ерик Цаис води пред Ян Копецки в домашното рали Барум

Младата надежда Ерик Цайс направи изключително впечатляващо каране детронирайки Ян Копецки от първата позиция след края на вчерашния съботен ден от рали „Барум“.

22 годишния пилот родом от Злин стартира в последния етап за деня с изоставане от 5,8 секунди зад временния лидер Ян Копецки. Благодарение на страхотната си атака Цайс записа с 7,9 секунди по-бързо време в 18,95 километровия кален етап от своя сънародник. Така пилота на Yacoo ACCR Team с навигатор Жиндришка Закова водят с 2,1 секунди зад волана на Ford Fiesta Rally2.

„Условията бяха тежки и всичко бе все едно сме във влакче на ужасите в този последен етап, но от друга страна бе една от най-добрите отсечки през които съм минавал – коментира условията в СЕ Пиндула Цайс. – Това е един невероятен етап, просто страхотно. Натисках много, феновете направиха изживяването още по-невероятно с множество фоерверки превръщайки етапа в едно малко рали „Монте Карло“.“

Въпреки че Цайс пое челото, Ян Копецки бе най-бързия пилот от първия етап за деня. Въпреки това той така и не успя да избяга на Цайс, който заедно с Андреас Микелсен дишаха зад врата на осемкратния победител в рали „Барум“.

„Исках да използвам моя опит и да бъда бърз в такива условия – коментира Копецки. – Трябва да си малко луд и да рискуваш до някаква степен, неща които не направих. Моята цел е да завърша това рали в челната тройка. Утре деня е дълъг и ще се опитам да не рискувам прекалено.“

Андреас Микелсен, който бе най-бърз в SS4, се намира на трета позиция в генералното класиране и вече е лидер в ERC шампионата благодарение на бонус точките които получава след края на съботния ден и липсата на Алексей Люкянук, който не стартира след като удари своя автомобил няколко дни преди старта на ралито.

„Беше много трудно да се предвиди какво е сцеплението с толкова кал и на тъмно – коментира условията в Пиндула Микелсен. – Тук можеш да спечелиш 20 секунди или да свършиш в дърветата, много труден етап.“

Пилота на Toksport се намира на трето място с изоставане от 16,6 секунди зад Цайс, като същевременно има аванс от 24,1 секунди спрямо Симон Вагнер, който имаше проблем със своя автомобил по-рано през сутрешните минавания.

Филип Мареш се изкачи на пето място след като записа второто най-бързо време в последния нощен етап Пиндула. Норберт Хершиг е шести пред Мико Марчик, който заложи на сигурно в последната отсечка и изгуби цели две позиции.

Испанеца Ефрен Ярена завърши деня на осма позиция с едно място пред Калум Девайн, който е най-добре представящият се новак в рали „Барум“. Мирослав Якеш затваря челната десетка пред Петр Семерад, Йоан Бонато и Мартин Кочи.

Екатерина Стратиева и Геори Аврамов завършиха първия ден от рали „Барум“ на предпоследно място в генералното класиране в ERC и на осмо в RC4.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]