Елфин Еванс с участие на Монте и Швеция зад волана на новата Fiesta R5

136926_Malcolm-Wilson

Въпреки промените относно пилотските места в M-Sport, Елфин Еванс не е скъсал отношенията си с английският отбор. Младият уелсец ще вземе участие в рали „Монте-Карло“ и рали „Швеция“ зад волана на новата генерация на Fiesta R5.

2015 World Rally Championship / Round 11 / Tour de Corse // 1st - 4th October, 2015 // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein

„Тази програма ще ми даде възможност да натрупам опит в различните кръгове от шампионата“, разясни Еванс. „ Знам че, Ford Fiesta R5 ще бъде една доста конкурентна кола, новите промени изглеждат обещаващи.“ Еванс се сбогува и с дългогодишният си навигатор Дан Барит. Негов заместник ще бъде Крейг Пери, който има зад гърбът си 37 старта във WRC.

„Искам да благодаря на Дан за свършената екипна работа. Неговият опит ми помогна много, като съм му много благодарен за това! Сега е време да започна нова глава с нов навигатор. С нетърпение очаквам да работя с Крейг“, допълни Еванс.

От M-Sport са отделили шест месеца за разработване на новата генерация, като са използвали няколко от така наречените „жокери“, дадени от ФИА на производителите.

Инженерният екип се е занимавал основно с подновяване на елементи от двигателя, като R5-цата разполага с промени по главите на цилиндрите, буталата, впръскването, изпускателната система и тн. В резултат от тези промени е достигнато увеличение на мощността с 32 конски сили при 4500 обр/мин. И 560 Нм въртящ момент при 4000 обр/мин.

03 LUKYANUK Alexey ARNAUTOV Alexey Ford Fiesta R5 action during the 2015 European Rally Championship ERC Valais rally, from October 29 to 31th, at Sion, Switzerland. Photo Gregory Lenormand / DPPI
Останалата част от жокерите, ще бъдат използвани за промени по шасито които ще видим през Март. За в момента се говори че, ще има1354270874 промени по аеродинамиката отпред и отзад, промени по окачването, нови амортисьори от Reiger и нови допълнителни фарове.

Малкълм Уилсън: „ Пускайки новата еволюция на Fiesta R5, ние искахме да разполагаме с опитен пилот зад воланът и. Смятам че, Елфин ще се справи отлично доказвайки на трасето новите промени по колата. Като цяло Fiesta R5 се доказа през изминалата година, след като спечели ERC. С новите промени Елфин ще бъде в челните позиция на WRC2.”

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]