Елфин Еванс с трисекунден аванс в Япония

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите след края на петъчния ден от рали „Япония“ с крехкия аванс от 3 секунди пред Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге. На трето място се намират Кале Рованпера и Йоне Халтунен чието изоставане спрямо челото е 5,1 секунди.

Рали „Япония“ се завърна с гръм и трясък в световния рали шампионат. Изключително техничните и тесни планински етапи се оказаха едно сериозно предизвикателство за екипажите и техните автомобили. Още в първия етап за деня автомобила на Дани Сордо се запали изненадващо. За щастие той и Кандидо Карерас са невредими, но техниката на Hyundai Motorsport за пореден път ги предаде.

Движех се много бързо още от самото начало на етапа – коментира Сордо. – Изведнъж започна да мирише на гориво много и на една права между седалките ни се появи огън с много пушек. Спрях колата и след няколко минути цялата бе обгърната в пламъци. Огъня идваше от задната част на автомобили и опитите ни да го изгасим бяха неуспешни. Съжалявам за отбора и изгубената кола.

Опожареният автомобил на Сордо промени сериозно програмата на състезанието, след като организаторите трябваше да отменят етапа начислявайки служебни времена на голяма част от екипажите. Забавянето се отрази и на следващия трети етап, който също бе отменен за да може състезателите да се придвижат навреме за старта на четвъртата и последна отсечка преди обедния сервиз за деня.

В SS4 Shitara Town R1 най-бърз бе Елфин Еванс, който заедно с Тиери Ньовил си разделиха първата позиция в генералното класиране.

Следобедните минавания също бяха доста драматични. Еванс записа своята втора етапна победа, но Ньовил бе изключително близо до него при второто минаване през отсечката в която автомобила на Сордо се запали.

Две отсечки преди края на деня Кале Рованпера успя да се отърси от несигурното начало на деня и записа етапна победа. Финландеца имаше проблеми с пушек в купето. Това обаче не бе най-големия му проблем. Имайки затруднения с прекомерно недозавиване неговите предни гуми не успяха да издържат на натоварването, което доведе до спад в темпото му в днешните сутрешни минавания.

Деня ни не мина толкова зле и не сме толкова далеч от челото – разясни Рованпера. – Определено не е лесно да се кара по тези етапи с толкова много завои през цялото време. Без да сме имали възможност да тестваме на място е трудно да имаш на 100 процента добре подготвена кола. На обед направихме редица промени, които са в правилната посока. Ако успеем да намерим още малко повече прецизност в автомобила, то утре ще може да натискаме по-силно.

Последния етап от петъчния ден SS7 Shitara Town R2 също бе отменен от организаторите. Първоначално всички мислихме, че причината за това е инцидента на Крейг Брийн, който буквално паркира своя автомобил в мантинелата. По-късно обаче стана ясно, че причината е заради излязъл цивилен автомобил по трасето, който се е движел срещу движението. За щастие тази каскада не доведе до инциденти, но пилота Сами Паджари преживя доста инфарктен момент в опит да се размине с опасния шофьор. Така от шест етапа, екипажите успешно преминаха през едва четири от тях.

Назад в класирането на четвърта позиция днес завърши От Танак. Естонеца имаше проблеми с единия от диференциалите при сутрешните минавания, но въпреки така не успя да притесни лидерите. Неговото изоставане от челото обаче е от 13,9 секунди, които не го изваждат от уравнението напълно. Намиращият се зад него Такамото Катцута имаше проблеми с недовазвиване почти през целия ден. Гас Грийсмит трябваше да кара без един диференциал своята Puma Rally1 което го изпрати на над минута и половина зад Катцута.

Проблеми имаше и Себастиен Ожие, който спука гума още в първия етап за деня и той бе принуден да я смени. При едно от интервютата си французина официално заяви, че няма как да се бори за място на подиума след толкова много загубено време.

По драматичен начин се разви деня и в WRC2. Каетан Каетанович се удари още в първия етап хвърляйки зад борда възможността да вземе световната титлата. Най-бърз днес бе Сами Паджари, който води с 5,3 секунди пред Темо Суниен. Трети е Емил Линдхолм, който просто трябва да достигне до финала на ралито за да вземе титлата в WRC2.

Съботния маршрут стартира от 00:07 ч. тази вече с осем специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]