Елфин Еванс с изненадваща победа в рали Турция

Елфин Еванс
Снимки: RedBull Content Pool

Елфин Еванс и Скот Мартин са победителите в рали „Турция“ след един повече от луд неделен ден. Благодарение на този резултат, те също така излизат и начело в класирането на шампионата с аванс от цели 18 точки.

„Показахме добро темпо още от самото начало – коментира Еванс. – Можеби не бяхме най-бързите, но определено знаехме, че днес ще бъде много критичен ден. Фокусирахме се възможно най-много върху това да останем на трасето, което ни се отплати. Това не е най-сладката ни победа най-вече заради това, че другите нямаха нашия късмет. Това обаче е рали „Турция“ и всички знаехме срещу какво ще се изправим.“

Неделния ден започна като истински кошмар благодарение на 38,15 километровият етап Cetibeli, който буквално бе на оцеляване за голяма част от екипажите. Един от тези екипажи бе именно този на лидерите Тиери Ньовил и Николас Жилсул, които спукаха гума изгубвайки почти минута от авансът си излизайки на второ място

.

Вторите в генералното класиране Себастиен Льоб/Даниел Елена също спукаха гума в SS9, което ги принуди да предадат позицията си позволявайки на Еванс/Мартин да поемат челото с аванс от цели 46,9 секунди.

Не само Еванс успя да се облагодетелства от проблемите на двата екипажа на Hyundai. Себастиен Ожие също се възползва, което го изпрати на второ място, но с аванс от едва 0,8 секунди пред изключително бързият Ньовил. Белгиецът още в следващия етап успя да се справи с френският си съперник. SS11 Marmaris бе последната точка за Ожие, който отпадна след прегряване на двигателя на своя Yaris WRC оправдавайки статуса на рали „Турция“, на една истинска месомелачка.

Така Себастиен Льоб завърши турското рали на трета позиция зад Тиери Ньовил с изоставане от 24,2 секудни спрямо съотборникът си.

На четвърто място завърши Кале Рованпера и навигаторът му Йоне Халтунен постигайки един доста добър резултат благодарение на добрият си подход предпазвайки се от сериозни грешки и проблеми.

„Това е още един добър резултат за нас – разясни Кале. – Хубаво е че успяваме да завършваме ралита акумулирайки добри точки. Дългият етап бе тежък, колкото очаквахме. При второто минаване бяхме допълнително внимателни опитвайки се да опазим колата и гумите. В пауър етапа не можехме да натиснем защото бяха важни за нас точките за отборът ни.“

Гъс Грийнсмит и Елиът Едмъндсон затварят челната перица бивайки най-добре представилият се екипаж на M-Sport, като също така те записват и най-доброто си класиране в WRC. Техните съотборници Есапека Лапи и Яне Ферм завършиха на шесто позиция бивайки последният WRC автомобил в челната десетка. Третият екипаж на M-Sport този на Теемо Сунинен и Ярмо Летинен отпаднаха в Cetibeli поради счупено окачване. Пиер-Люис Льобет спря в също в Cetibeli поради проблеми с двигателя на неговия i20 WRC.

„Нямаше с какво да помогнем, но се чувстваме малко разочаровани след това рали – коментира тим шефът на M-Sport Ричард Миленер . – Верижната реакция от случки след отпадането на Теемо означава, че можеше да сме на второ място, което щеше да е фантастично. Но разбира се такива неща се случват и трябва да приемем, че това не беше нашият уикенд.

„Ние не искаме да се извиняваме, но определено е трудно когато не тестваш за подобни състезания като Турция. Това ни кара да изоставаме и отне доста време на Есапека и Гъс да настроят колите си и да свикнат със сцеплението.“

Каетан Катанович завърши на седма позиция в генералното класиране и на първа в клас WRC3, докато осмият Понтус Тидеман спечели победата в WRC2.

Борбата в световния рали шампионат ще продължи след около месец на рали „Сардиния“ 8-10 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]