Елфин Еванс спечели рали Швеция, Кале Рованпера ни скри шапките

Елфин Еванс и Скот Мартин спечелиха тазгодишното 68-мо издание на рали „Швеция“. Едно състезание изпълнено с изключително много въпросителни поради доста топлите метеорологични условия, но пък от друга страна екшъна не стихна нито за миг.

Дуото на Toyota доминира в състезанието през целият уикенд, спечелвайки пет от девет специални етапа, побеждавайки настоящите световни шампиони с аванс от 12.7 секунди. Така с този резултат Еванс си разделя първото място в класирането на шампионата с Тиери Ньовил, като и двамата имат по 42 точки.

„Чувствам се добре, че записах първата си победа с Toyota в едва второто ни състезание заедно. Благодаря много на отбoра, не само заради добрата кола която ми дадоха, но и за подкрепата през цялото време – коментира Еванс. – Колата определено ми дава голяма увереност в променливи условия като тези. Надявам се да имаме същата скорост и в макадамовите състезания които ни предстоят.“

За съжаление Ойт Танак не успя да се пребори с Еванс, но въпреки това направи страхотен прогрес през уикенда, доказвайки, че инцидентът от рали „Монте-Карло“ е далеч зад гърбът му.

Шоуто обаче открадна един друг пилот а именно 19 годишният Кале Рованпера, който написа история през този уикенд. Младокът се намираше през цялото време доста близо до челото, но в същото време трябваше да се защитава срещу шесткратният световен рали шампион Себастиен Ожие. В края на съботният ден разликата между двамата бе от 0.5 секунди в полза на Ожие, който се очакваше да се качи на подиума взимайки доста важни точки в битката за шампионата.

Този план обаче не се получи, след като младият Рованпера записа най-добро време в последният пауър етап, взимайки 5-те бонус точки и побеждавайки Себастиен Ожие в битката за третото място с аванс от 3.4 секунди, оставайки лош вкус в остана на световният шампион и негов съотборник.

„Чувствам се добре, че съм на подиума – споделя Рованпера. – Беше предизвикателно рали, понеже бе доста скъратено и през цялото време трябваше да караме на максимум. На места изгубихме доста време поради грешки от моя страна, но въпреки това е хубаво, че сме на подиума и че взе точките от пауър етапа.“

Есапека Лапи бе най-добре представилият се пилот на M-Sport затваряйки челната петица с изоставане от 8.8 секунди спрямо Себ Ожие и на 1.4 секунди пред Тиери Ньовил.

Белгиецът бе в най-трудната възможна позиция бивайки в ролята на чистач през петъчният ден, което допълнително увреди неговата увереност. В събота условията на етапите се влошиха и той нямаше как да отговори на темпото на лидерите, въпреки че не стартираше вече пръв.

Крейг Брийн завърши на седмо място, като той не успя да се възползва от стартовата си позиция в петък и в крайна сметка остана в дъното на класирането.

Теемо Сунинен и Такамото Катцута затварят челната деветка пред победителя в WRC3 Яри Хутунен. Финландецът също така бе и най-бързият пилот зад волана на R5 автомобил, взимайки победата в класът си с аванс от едва 5 секунди спрямо Емил Линдхолм. Световният рали крос шампион Йохан Кристоферсон завърши на трета позиция, докато неговият преследвач Оливър Солберг изпадна с една позиция в класирането завършвайки на пета позиця в WRC3.

Мадс Остберг безпроблемнно записа победа на рали „Швеция“ в WRC2 за Ситроен, побеждавайки Оле Кристиян Вейби с аванс от 23.4 секунди. Понтус Тидеман завърши на трета позиция с изоставане от 14.3 секунди зад Вейби.

Следващата спирка за WRC е рали „Мексико“ през следващият месец, когато стартира същинската част от сезон 2020.