Елфин Еванс спечели рали Финландия, интригата за титлата се запазва

WRC_2021_Rd.10_200

Елфин Еванс и Скот Мартин спечелиха 70-тото юбилейно рали „Финландия“. Дуото на Toyota Gazoo Racing завърши състезанието с аванс от 14,1 секунди и с пълен набор от бонус точки от пауър етапа. На второ място са От Танак/Мартин Ярвеоя следвани от Крейг Брийн и Пол Нейгъл.

Днешния последен ден от надпреварата започна с атака от страна на От Танак. Естонеца се опита още от първия етап да изненада Еванс, но успя да изкопчи едва 0,4 секунди от пасива си. В първото минаване през класиката Ruuhimäki Еванс записа с 3,5 секунди по-добро време от Танак увеличавайки преднината си на 12,2 секунди. Битката между двамата продължи и във вторите минавания, но в крайна сметка Еванс бе по-бързия от двамата.

„Имахме доста затруднения в Естония и успяхме да направим няколко промени по колата при тестовете намирайки и допълнително увереност – разясни Еванс. – В петък имахме добра стартова позиция, а в събота поехме челото. Доволен съм, че успях да донеса победа за отбора в домашното ни рали. Сега трябва да се фокусираме върху това да дадем всичко от себе си в Испания и да се фокусираме върху останалото на по-късен етап.“

Въпреки второто си място обичайно силния на такъв тип макадамови надпревари От Танак остана позитивен. Естонеца се бореше до последно, но уви не успя да намери правилния подход за финландското рали.

„Беше забавно – коментира Танак, който е на една точка зад Кале Рованпера след рали „Финландия“. – Трябваше да пробваме с всички сили от първия път за да можем догодина да се върнем подготвени с друга концепция и да се справим.“

Крейг Брийн и Пол Нейгъл определено за пореден път показаха, че разполага с нужната скорост да объркат сметките на лидерите. Уви не успяха да спечелят въпреки че бяха петъчните лидери. Те завършиха състезанието с изоставане от 28,1 секунди зад Танак/Ярвеоя. На 16,6 секунди зад тях са Есапека Лапи и Яне Ферм, които също не разочароваха феновете справяйки се доста добре.

Себастиен Ожие, който получи наказание от една минута заради незакопчана каска вчера, завърши рали „Финландия“ на пета позиция далеч от битката за победата. Днес те просто трябваше да завършат с оглед това, че нямаше какво повече да направят.

На шесто и седмо място завършиха двата екипажа на M-Sport, а зад тях се нареди победителя в WRC2 Теемо Сунинен. Разликата между него и Мадс Остберг бе доста малка, но при вторите минавания финландеца успя да измъкне още повече скорост спечелвайки ралито с аванс от 15,7 секунди. На трето място завърши Яри Хутунен зад волана на новия Hyundai i20 Rally2.

Следващата спирка за световния рали шампионат е рали „Каталуня“ (14-17 октомври). Испанското рали за съжаление няма да е със смесена настилка и ще бъде изцяло на асфалт.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]