Елфин Еванс спечели домашното рали на Toyota

Елфин Еванс и Скот Мартин взеха победата в домашното на Toyota Gazoo Racing рали „Япония“. Уелсецът записа своята осма победа в кариерата с аванс от почти минута и половина пред своя съотборник Себастиен Ожие, като така завършва и сезона на втора позиция при пилотите.

Пилотът на Toyota Gazoo Racing положи основите на своя резултат още в петък, когато успя да завърши деня с аванс от цели две минути. В събота той успя да контролира надпреварата и темпото си без да допусне нито една грешка, като също така се възползва максимално от наказанието от една минута за Себастиен Ожие, който излезе със закъснение от сервизният парк в петък.

„Условията не бяха никак лесни през целия уикенд, дори и след като завършихме първия ден с голям аванс – коментира Еванс. – Искам да отправя огромните си благодарности към отбора, колата бе перфектна.“

На трето място днес завърши Кале Рованпера с чиято помощ японския тим успя да окупира челната тройка. Есапека Лапи и Такамото Катцута затварят челната петица.

От Танак така и не успя да получи възможност да атакува челото зад волана на своята Puma Rally1. Естонеца приключва своя сезон с M-Sport Ford завършвайки на шесто място в рали „Япония“.

„Имахме чист последен ден, без проблеми и успяхме да приберем колата у дома. От наша страна мога да кажа, че дадохме всичко от себе си през този сезон. Дадохме най-доброто от себе си и ето ни къде сме. Когато имаш високи очаквания се оказва, че е доста лесно да паднеш от високото. Така го чувствам от моя страна и по някакъв начин и от страна на отбора. Трябва да сме горди от двете ни победи през този сезон, определено може да извлечен позитиви от тях“, коментира От Танак.

Световния шампион за сезон 2023 в WRC2 Андреас Микелсен записа още една победа в своята категория, като също така завърши и на седмо място в генералното класиране. Зад него на второ и трето място в WRC2 са съотборникът му Николай Грязин и Каетан Каетанович.

С рали „Япония“ се слага края на сезон 2023 в световния рали шампионат. Сезон 2024 ще започне с рали „Монте Карло“, което ще се проведе в дните 25-27 януари.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]