Елфин Еванс продължава да задава темпото в Португалия

Снимки: RedBullContentPool

Елфин Еванс и Скот Мартин продължават да са лидери в генералното класиране на рали „Португалия“ и след края на днешните съботни сутрешни минавания. Дуото на Toyota Gazoo Racing има аванс от 18,4 секунди пред своите съотборници Кале Рованпера/Йоне Халтунен. На трето място се намират Такамото Катцута/Арън Джонсън, които са в пряка битка с Дани Сордо/Кандидо Карера.

Днешния ден от рали „Португалия“ започна с атака на Елфин Еванс, чиято задача днес е да избяга от полезрението на Кале Рованпера. Младия финландец от своя страна не се предаваше и веднага в следващата втора отсечка за деня взе етапната победа. В последния етап преди обедния сервиз за съжаление Кале се оплака от проблеми с износването на гумите и избора си на гуми за тази сутрин, което му коства още 8,2 секунди спрямо Елфин Еванс.

Битката за третата позиция също се развива по доста интересен начин. Дани Сордо успяваше да задържи Такамото Катцута зад себе си до последно, въпреки изключително малкия си опит зад волана на новата генерация WRC автомобили. В последния етап преди обедния сервиз японеца записа четвърто най-добро време превръщайки изоставането си в аванс от 3,5 секунди спрямо испанеца.

На пето място продължава да се намира Тиери Ньовил, който изостава с цели 55,7 секунди зад битката за третото място. Белгиеца заложи на меката смес на гумите на Pirelli, като дори сложи и използвани такива в опит да запази възможно най-много новия си комплект.

Триото на Ford M-Sport Пиер-Люис Лубе, Крейг Брийн и Гас Фрийсмит са шести, седми и осми, следвани от От Танак и Адриен Формо.

Отново в полезрението ни днес се намираха Себастиен Льоб и Себастиен Ожие. Двете рали легенди днес стартираха по системата рали 2, което означаваше че трябва да са и първите пилоти стартиращи по трасетата днес. За съжаление обаче и двамата не успяха да достигнат днешния обеден сервиз. Себастиен Льоб получи повреда в своята Puma Rally1 при преминаването през SS11 Cabeceiras de Basto 1 и трябваше да отпадне за пореден път.

В същия етап Ожие допусна грешка и излетя от пътя. Той и навигаторът му Бенджамин Вейлас трябваше да търсят публика за да им помогнат да извадят автомобила.

В следващия етап Ожие бе принуден да спре своя автомобил на 10 метра от стартовата линия поради възникнал пожар в задницата своя Yaris Rally1. Малко по-късно след тази ситуация стана ясно, че ще се наложи да се оттегли от надпреварата за втори път през този уикенд.

Темо Сунинен отново е начело в класирането на WRC2, след като Андреас Микелсен отпадна вчера на път към сервизния парк поради проблеми с двигателя на своята Skoda. На второ място в тази категория се намира Йоан Росел с изоставане от 9,2 секунди зад Сунинен, докато на трето място се изкачва Оливър Солберг.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]