Елфин Еванс продължава да води след петъчните сутрешни минавания от рали Монте Карло

Елфин Еванс и Скот Мартин успяха да запазят своята лидерска позиция след края на днешните петъчни сутрешни минавания на рали „Монте Карло“ 2024. Дуото на Toyota Gazoo Racing има аванс от 10,7 секунди пред Себастиен Ожие и Венсант Ландес. На трето място се намират Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге, които изостават с 24,5 секунди зад лидерите.

Тази сутрин рали „Монте Карло“ стартира по доста неочакван начин. Всички екипажи заложиха изцяло на гуми за сухи условия, като някои от тях дори използваха най-меката смес на гумите на Pirelli. В първата отсечка за деня Saint-Léger-les-Mélèzes / La Bâtie-Neuve От Танак, Крис Инграм, Бриан Буфие, Грегоар Мунстер и Такамото Катцута излетяха от пътя на един и същи изключително заледен десет завои. За щастие на тях имаше достатъчно фенове, които да помогнат на екипажите.

Тиери Ньовил започна деня с атака, успявайки да измъкне 5,3 секунди на Елфин Еванс. В следващия етап Champcella / Saint-Clément белгиеца се завъртя, което позволи на пилотът на Toyota Gazoo Racing да увеличи аванса си. Междувременно изпитващият затруднения поради стартовата си позиция Себастиен Ожие успя да намали изоставането си спрямо челната двойка на едва 3,1 секунди. В последния етап за сутрешните минавания французина успя да прескочи Ньовил, който изгуби над десет секунди.

Пилотът на Hyundai Motorsport, както и доста други, очакваха много лед в последните пет километра в SS5 La Bréole / Selonnet. Когато преминаха през етапа обаче, ледът се бе разтопил почти напълно и екипажите не можеха да разчитат напълно на записките от техните помощни екипи.

От Танак и Мартин Ярвеоя се намират на четвърто място в генералното класиране с изоставане от малко над минута зад Еванс / Мартин. Естонецът изгуби доста време при излитането си в първата отсечка за деня, и до обедния сервиз той по-скоро се опитваше да достигне невредим сервизен парк в Гап.

Челната петица се затваря от Адриен Формо, който е на 3,3 секунди зад Танак. Французинът заложи на сигурен подход и към момента това му се отплаща. Андреас Микелсен и Грегоар Мунстер затварят челната седмица.

На осмо, девето и десето място се намира трита екипажа, спорещи за победата в WRC2.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин направи доста сериозна атака още от първата отсечка, успявайки да превърне изоставането си от 14,2 секунди на аванс от 1,9. Той се възползва от проблемите с грешни настройки на Пепе Лопез и го изпрати на второто място. В SS4 Champcella / Saint-Clément 1 записа етапна победа, намалявайки изоставането си на 0,8 секунди, и в последния етап преди обедния сервиз той си върна първата позиция от Николай Грязин, който реши да стартира с различен избор на гуми спрямо своите конкуренти.

Йоан Росел се намира на третата позиция на 4,8 секунди зад своя съотборник.

Днешният петъчен ден от рали „Монте Карло“ ще продължи със старта на второто минаване през Saint-Léger-les-Mélèzes / La Bâtie-Neuve. Етапът ще започне в 15:56 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]