Елфин Еванс поема лидерството в Португалия след драматичен ден за От Танак

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите в рали „Португалия“, след днешния съботен ден. Техният аванс е от 10,7 секунди пред Даниел Сордо и Борха Росада. На трето място се намират Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, като дуото на Toyota Gazoo Racing изостава от лидерите с повече от минута.

Днешния най-дълъг ден от ралито започна, както свърши петъчния. Танак започна да работи върху увеличаването на авансът си спечелвайки и трите сутрешни етапа. До обедния сервиз естонеца успя да увеличи аванса си на цели 19,2 секунди. Следобед Елфин Еванс бе единствения, който успяваше да отговаря на темпото на Танак. В SS14 Amarante 2 Танак за съжаление удари своя i20 WRC повреждайки задното му дясно окачване.

Така той бе принуден да отпадне изгубвайки всичките си шансове за добро представяне в Португалия. Неговата грешка позволи на Елфин Еванс да излезе начело в класирането преди старта на последната отсечка за деня, където записа и етапна победа. Пилотът на Toyota Gazoo Racing ще има тежката задача да се защитава от Дани Сордо, който традиционно е изключително бърз тук и въпреки, че се състезава с нов навигатор успява да се справя доста добре.

Себастиен Ожие и навигатора му Жулиен Инграсия завършиха днешния съботен ден на трето място с изоставане от 53 секунди зад Сордо/Росада. Френското дуо не започна добре днешния ден най-вече заради не много добър избор на гуми. По-късно Ожие заяви, че гледа да пази своите меки смеси за неделя където най-вероятно ще се опита да атакува точките в пауър етапа.

Такамото Катцута и Даниел Барит са на четвърта позиция с изоставане от едва 1,5 секунди зад своите съотборници. Японският пилот направи доста добро каране при следобедните минавания, като за разлика от Ожие не реши да пази своя комплект мека смес. Челната петица се затваря от Адриен Формо, който изостава с над три минути зад Катцута.

Последния екипаж с WRC автомобил е този на Гас Грийсмият/Крис Патерсън, които са на шеста позиция, след като техните съотборници Формо/Жамул ги прескочиха в последния етап за деня. Разликата между двата екипажа е от 6,4 секунди в полза на новаците Формо/Жамул.

Кале Рованпера днес бе втория голям губещ. Финландецът трябваше да отпадне след технически проблем в неговия Yaris WRC.

Лидера в WRC2 Есапека Лапи днес трябваше да се опази от своя сънародник и бив съотборник Теемо Сунинен. И двамата финландци спретнаха една доста интересна битка, но в крайна сметка Лапи не се предаде и дори увеличи авансът си от 4,6 секунди на 40,4 секунди до края на днешния ден. На трето място се намира Мадс Остберг с изоставане от почти две минути и половина зад Лапи.

Йоан Росел и Каетан Каетанович си разменяха първата позиция през целия ден в WRC3. В края на деня Росел успя да си възвърне първото място, но Каетанович е едва на 3 секунди зад него. Третото място е за Крис Инграм, който нямаше как да притесни битката в челото.

Утре на екипажите им предстоят пет етапа с обща състезателна дължина от 49,47 километра. Първия етап Felgueiras започва в 09:08 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]