Елфин Еванс под напрежение от Себастиен Ожие в Монте Карло

Елфин Еванс и Скот Мартин завършиха петъчния ден от рали „Монте Карло“ на първа позиция. На второ място, на едва 4,5 секунди зад тях, са Себастиен Ожие и Венсант Ландес, които са следвани от Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Елфин Еванс започна уикенда с аванс от 21,6 секунди пред своя съотборник и деветкратен победител в рали „Монте Карло“. Френската легенда днес успя да навакса своето изоставане по изключително впечатляващ начин.

Ожие спечели двата от трите сутрешни етапа, успявайки да детронира Тиери Ньовил от второто място и да намали изоставянето си спрямо челото на 10,7 секунди преди обедния сервиз.

В следобедните минавания Еванс и Ожие се движеха с почти идентични времена, но второто минаване през La Bréole / Selonnet отново се оказа ключово значение за атаката на французина. Той успя да запише с 4,1 секунди по-добро време от своя съотборник, като така битката за първото място ще продължи и утре.

„Стартът на ралито бе труден, но ние очаквахме да бъде така поради нашата стартова позиция. Радвам се, че успяхме да завършим деня с малко изоставане. Утре ще бъде забавен ден“, коментира Себастиен Ожие.

Еванс, който до момента не е излизал от челната тройка, призна, че му бе трудно да предвиди условията.

„В това рали никога не е лесно. Последният етап бе много труден на тъмно. Имах доста информация, но не се виждаше почти нищо. Трябваше да вярвам на сляпо. Много е трудно да разчетеш условията пред себе си. Радвам се, че достигнахме до края на деня без проблеми“, обясни Елфин Еванс.

Тиери Ньовил на практика също се намира в битката за победата, като след края на днешния ден той изостава с 11,6 секунди спрямо Себастиен Ожие. Белгиецът успя да запише три етапни победи днес и успешно превъзмогна грешката, която допусна в сутрешните минавания.

На четвърта позиция се намира От Танак, който, за съжаление, изостава с цели 57,5 секунди зад своя съотборник. Той изгуби над 40 секунди в сутрешните минавания, след като излетя от пътя. На същото място по-късно излетяха от трасето Грегоар Мунстер и Такамото Катцута, които изгубиха далеч повече време.

Адриен Формо направи впечатляващо каране днес. Младият пилот на M-Sport Ford успя да запише времена в топ пет, като към момента се намира на петото място в генералното класиране. Андреас Микелсен и Грегоар Мунстер затварят челната седмица.

Утре предстои най-тежкият ден от целия уикенд. 120 състезателни километра са разделени на три етапа, които ще карат на два пъти. Първата отсечка за деня ще бъде 18,7 километровата Esparron / Oze 1, която ще стартира от 9:05 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]