Елфин Еванс повежда в рали Монте Карло 2024

Елфин Еванс и Скот Мартин поведоха в тазгодишното 92-ро издание на рали „Монте Карло“. Дуото на Toyota Gazoo Racing успя да се възползва максимално от своята стартова позиция, като също така направи и правилен избор на гуми, залагайки на 4 броя слик мека смес и 2 броя супер мека смес. Техният аванс след първите два нощни етапа е цели 15,1 секунди.

„Имахме добро и чисто минаване през първия етап. Етапът беше доста абразивен, което повлия на работата на гумите. Във втория ситуацията беше по-сложна. Имаше на места локви в комбинация с шарена настилка, и сцеплението беше доста ниско. Като цяло планът ни беше просто да преминем през двата етапа, но сме доволни от развоя на събитията“, коментира Елфин Еванс.

На второ място се намира Тиери Ньовил, който беше притеснен от прекомерното износване на гумите поради голямото сцепление в първата отсечка Thoard / Saint-Geniez. Именно там той беше по-бавен от своя съотборник От Танак, но във втория етап Bayons / Bréziers двамата си размениха позициите. Естонецът от своя страна се оплака от проблеми с подаването на газта, като заяви, че педала подава газ дори и да не е натиснат.

„Проблемът с педала е много неприятен – обясни Танак. – радваме се че сме на финала на етапа.“

По-късно стана ясно, че Андреас Микелсен и Тиери Ньовил имат абсолютно същия проблем.

„Изглежда, че моите съотборници имат идентични проблеми. Ще ги оправим, момчетата са наясно какви са и ще ги отстраним“, обясни Тиери Ньовил.

Себастиен Ожие успя да завърши на трето място първия ден от рали „Монте Карло“, като въпреки добрата си позиция той изостава с цели 21,6 секунди зад Елфин Еванс. Деветкратният победител в „старата госпожа“ стартира четвърти по трасето, което определено затрудни работата му.

Зад От Танак на пето място се намира Адриен Формо, следван от Такамото Катцута и Грегоар Мунстер. Андреас Микелсен е осми, на малко над минута зад Елфин Еванс.

В WRC2 изненадата на деня бе Пепе Лопез (Skoda Fabia RS Rally2). Испанският национален рали шампион за сезон 2022 буквално изненада далеч по-опитни от него в рали „Монте Карло“ пилоти. Още в Thoard / Saint-Geniez той успя да изпревари Йоан Росел с 9,2 секунди, докато след втория етап активът му се увеличи на 14,2 секунди.

Руснакът с български паспорт Николай Грязин записа трето най-добро време в WRC2 в Thoard / Saint-Geniez. Във втората отсечка той успя да се справи със своя съотборник Йоан Росел и в момента се намира на второ място с аванс от 5,7 секунди спрямо французина.

Днес рали „Монте Карло“ 2024 продължава с три етапа, които ще се карат на два пъти. Общата състезателна дистанция е 105 километра, като първата отсечка стартира в 09:51 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]