Елфин Еванс отново води, Ньовил е опасно близо

След като увеличи авансът си на повече от минута в сутрешните минавания, Еванс бе принуден да гледа как Тиери Ньовил успява да стопи разликата между двамата на 11.5 секунди в едни от най-тежките дни за всички екипажи от началото на сезона.

Уелсецът спечели откриващият вчерашен етап зад волана на своята Форд Фиеста WRC, записвайки своята седма етапна победа от десет етапа. В следващият етап Еванс забави темпото след спаднала гума. По-късно имаше проблеми със записките и удари своят автомобили в задно дясно колело, получавайки още една спукана гума. Така неговият аванс спадна на 44 секунди до обедният сервиз.

Един заден дифузьор по-малко

Следобед, задният дифузьор на Еванс изпадна след тежко приземяване, като това се отрази  на управлението на неговият автомобил в бързи завои. В последният етап за деня пилотът на DMACK се завъртя и така Тиери Ньовил успя да се доближи максимално близко за да може днес да се намира в позиция на атака.

„Нямахме много добър ден – коментира Елфин Еванс. – Направих малки грешки от моя страна и с колата имахме малки проблеми, което ни коства много време. Все още водим и всичко ще се реши утре.

„След всичката свършена работа през последните два дни не сме дошли тук за да завършим втори. Ако Тиери иска да спечели, ние ще го принудим да се бори за това!“

Денят на Ньовил също не бе лесен, особено в сутрешните минавания. Белгиецът спука гума, имаше проблеми със заслепяване от слънцето и трябваше екипът му да смени скоростна кутия и преден диференциал. Това обаче не му попречи да се фокусира и да застигне Еванс.

На трета позиция се намира От Танак. В началото на деня той се намираше на 8,4 секунди зад Ньовил, до самият му край изостана на 15,3 секунди. Това обаче не е чак толкова голям проблем като се има на предвид, че естонецът успя да циментира позицията си спрямо неговите преследвачи в лицето на Ожие и Латвала с две етапни победи.

Един от големите губещи днес бе Мадс Остберг, който започна деня на втора позиция. Той не успя да отговори на темпото на другите пилоти, като заедно с това също му изпадна задният дифузьор изпадайки на четвърта позиция. В предпоследният етап за деня той трябваше да отпадне, след като счупи окачването на своята Фиеста след удар в камък.

Себастиен Ожие завърши вчерашния ден на четвърта позиция. През деня французина успя да намали изоставането си спрямо Танак на 18,4 секунди.По-късно Ожие се завъртя в едно от водните препятствия и имаше проблеми с управлението на своят автомобил. За следобедните минавания проблемите бяха отстранени, но това не му бе достатъчно за да се справи с един доста бърз От Танак.

Рали „Аржентина“ не се отразява никак добре на екипът на Ситроен.  Вчера трябваше принудително да изкарат Крейг Брийн от надпреварата след изтичане на масло от неговият автомобил. За капак на всичко Крис Мийк отново превъртя своят C3 WRC през таван и така трябваше и двата екипажа на френският тим да отпадна от състезанието.

„Тази сутрин бях много доволен от механиците ни, които успяха да поправят колата – коментира Мийк. – Успях да запиша две етапни победи, като тези етапи бяха изцяло нови за нас. В SS14 изгубих контрол над колата в един много бърз завои и колата премина през таван многократно…“

Яри-Мати Латвала и Хейдън Падън затвориха челната шестица. Латвала прекара деня в настройване на своят автомобил, докато Падън счупи антиролбарът си.

Юхо Ханинен, Лоренсо Бертели, Дани Сордо и Понтус Тидеман затвориха челната десетка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]