Елфин Еванс на първо място след петъчните сутрешни минавания в Естония

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите в рали „Естония“, след края на днешните петъчни сутрешни минавания. Дуото на Toyota Gazoo Racing води с 12,5 секунди пред най-бързия екипаж на Hyundai Motorsport От Танак/Мартин Ярвеоя. На трето място се намират лидерите в шампионата Кале Рованпера/Йоне Халтунен, които изостават с 6,2 секунди зад Танак/Ярвеоя.

Деня започна с етапна победа за Елфин Еванс в първото минаване през най-дългата отсечка от ралито, като великобританеца успя да размести класирането качвайки се на първата позиция още след края на първия етап за деня. Плътно зад него се нареди От Танак, следван от Кале Рованпера. В следващия етап класирането за етапа се повтори с минимални разлики между тримата.

Последните две отсечки преди обедния сервиз отново бяха доминирани от Еванс, който успешно започна да изгражда с всеки изминал етап своя аванс записвайки четири от четири етапни победи. Междувременно Рованпера започна да пристика Танак, който от своя страна разкри, че се опитва да подобри представянето на своята кола. В крайна сметка Рованпера успя да намали изоставането си спрямо естонеца от 7,8 на 6,2 секунди.

Назад в класирането Крейг Брийн бе единствения който успяваше да се доближи до тримата най-бързи пилоти тази сутрин. За съжаление на ирландеца той изпусна ляв бърз завой поради загуба на сцепление изпращайки своята Puma Rally1 в храстите.

Под храстите обаче се е намирал бетонен (или дървен) кол в който предното окачване на автомобила на Брийн се удря. Така пилота на Ford M-Sport трябваше да отпадне от рали „Естония“ едва в третия етап от ралито.

Тиери Ньовил наследи ролята на преследвач на челното трио завършвайки днешните сутрешни минавания на четвърта позиция с изоставне от 22,3 секунди зад Рованпера. Белгиецът се оплака от настройките на своя автомобил, което му попречи на увереността. В последната отсечка преди сервиза той почи се завъртя.

Почти се завъртях още в първия завой поради спирането върху хлъзгавата настилка. Предприехме няколко стъпки за да направим колата по-твърда и прецизна, но прекалихме„, коментира на финала на етапа Ньовил.

Челната се затваря от Есапека Лапи, който получи повреда в своите спирачки. Финландеца се оплака още във втората отсечка за деня, че накладките на неговия Yaris Rally1 Hybrid не работят адекватно.

„Не мога да го обясня. Изпускам напълно точката на захващане на спирачките. Настилката е ок, но има нещо странно с накладките„, разясни Лапи, който по-късно разкри, че дори му се е наложило да смени стила си на пилотиране. в крайна сметка финландеца изостава с 2,6 секунди зад Тиери Ньовил.

Залагащия на сигурно Адриен Формо е шести пред Такамото Катцута и оплакващия се от липса на ритъм Гас Грийнсмит. Пиер-Люис Лубе е девети, докато Оливър Солбер е десети на 24,6 секунди зад французина. Младата надежда на Hyundai Motorsport за съжаление допусна няколко грешки което го изпрати в дъното на класирането.

Най-бърз при RC2 автомобилите е Емил Линдхолм, който води в WRC2 Open категорията с аванс от 4,3 секунди пред Андреас Микелсен. На трето място се намира Темо Сунинен, който изостава с 8,7 секунди зад лидера.

Следобедните минавания са големия въпрос днес. Според синоптичните прогнози се очаква да завали дъжд, но не е ясно това до каква степен ще промени условията на етапите. Второто минаване на 24,35 километровата отсечка Пейписаре стартира от 15:16 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]