Елфин Еванс на крачка от победата в Хърватия

Снимки: RedBull Content Pool

Дуото на Toyota Gazoo Racing Елфин Еванс и Скот Мартин са на крачка то това да спечелят рали „Хърватия“ след като поеха контрола на надпреварата след отпадането на Тиери Ньовил/Мартейн Видаеге в събота сутринта (Елфин Еванс поема лидерството в Хърватия след проблеми за Тиери Ньовил). До края на сутрешните съботни минавания аванса на Еванс пред втория Танак бе от 22,6 секунди.

Следобед ситуацията за Еванс леко започна да се променя. Танак успя да намали изоставането си почти двойно след първите два етапа на 12,5 секунди. По всичко изглеждаше, че естонеца има реални шансове да детронира Еванс до края на деня. Уви липсата на ръчна спирачка и редица други дребни проблеми по неговия Ford Puma Rally1 му костваха значително време. До края на деня разликата между двамата се увеличи на 25,4 секунди.

Ако От има проблеми определено не му ги пожелавам – коментира Еванс. – Не е приятно да не може да се възползваш от такава разлика, но така стоят нещата. До края на ралито остава много време.“

Есапека Лапи продължава да се намира на трета позиция, като липсата му на увереност се прехвърли и в следобедните минавания. Неговото изоставане спрямо От Танак е от 30 секунди.

На четвърта позиция в генералното класиране се намира Себастиен Ожие. Французина получи една минута наказание за това, че не затегна коланите си след смяната на спуканата гума в петък. По-късно днес получи още 10 секунди наказание за закъснение на часовата контрола, след като двамата с Венсант Ланде работиха по своя автомобил. В крайна сметка те записаха две етапни победи в събота следобед и изостават с 54 секунди зад Есапека Лапи/Яне Ферм.

На едва 2 секунди зад Ожие/Ланде завършиха Кале Рованпера/Йоне Халтунен. Младия световен шампиона на Toyota се опита през целите следобедни минавания да притисне Ожие, но французина успяваше да менажира крехката разлика отговаряйки подобаващо на темпото на своя съотборник.

Челната седмица се затваря от Такамото Катцута и Пиер-Люис Лубе, които са на 6,2 секунди един от друг.

Николай Грязин с брутална атака в WRC2

Николай Грязин успя да намали почти тридесет секундното си изоставане спрямо лидера Йоан Росел на едва 11,5. Французина се опитва да запише втора поредна победа, но нямаше как да отговори на темпото на руснака във вторите минавания.

„Условията не бяха като вчерашните – коментира Росел. – Състезанието се превърна в почти макадамово! Усещането когато трасето е сухо е добро, но при наличието на извадена фракция и кал прави моята работа почти невъзможна. Ралито още не е свършило остава още един ден.“

Добре се разви деня и за Емил Линдхолм, както и за неговия съотборник в Toksport WRT Сами Паяри, които се качиха на трето и четвърто място. Тяхното изкачване в класирането се дължи основно на това, че Николас Сиамен се обърна през таван със своето Polo R5 в първата от следобедните отсечки.

Челната петица в WRC2 се затваря от Адриен Формо, който е пред Гас Грийнсмит.

В днешния последен ден от рали „Хърватия“ екипажите ще преминат през 54 състезателни километра разделени на четири специални етапа. Първата отсечка за деня стартира от 08:08 часа българско време. Последния пауър етап започва от 14:15 ч. и ще бъде предаван на живо в България по телевизия Max Sport 3.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]