Елфин Еванс записа първата си победа за сезона в рали Португалия

Снимка: Toyota Gazoo Racing

Елфин Еванс и Скот Мартин са победителите в четвъртъя кръг от тазгодишния календар на световния рали шампионат. Екипажът на Toyota Gazoo Racing днес имаше тежката задача да се предпази от Дани Сордо и Борха Росада, които се намираха на 10,7 секунди преди старта на днешния ден.

В още първата отсечка обаче Еванс/Мартин направиха страхотна атака, което им позволи да увеличат авансът си двойно на 20,3 секунди. Техните испански преследвачи просто не успяха да ги притиснат достатъчно. В следващите четири етапа Еванс контролираше авансът си, като до самия край той спечели състезанието с аванс от 28,3 секунди.

Челната тройка се затваря от Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, които просто нямаше какво да направят днес за да притеснят лидерите в челото. Те все пак се опазиха от техните съотборници Такамото Катцута и Даниел Барит, които записаха и най-доброто си представяне за този сезон.

Ожие за сега продължава да е лидер в шампионата, като авансът му се стопи на едва две точки пред Елфин Еванс. Двамата започнаха да се откъсват напред пред Тиери Ньовил и От Танак, които имат 57 и 45 точки.

Челната петица се затваря от двата екипажа на M-Sport Гас Грийсмит/Крис Матерсън и Адриен Формо и Рено Жамул.

Есапека Лапи завърши на седма позиция в генералното класиране, като същевременно взе и победата в WRC2 зад волана на спряното за развиване Polo GTI R5. На над минута и половина зад него завърши бившия му съотборник Теемо Сунинен, който бе зад волана на Fiesta Rally2. Третото място в WRC2 е за Мадс Остберг.

Победител в WRC3 е Каетан Каетанович с аванс от 5,6 секунди пред Йоан Росел, който не успя да се справи с поляка. Крис Инграм затваря челната тройка в тази категория.

Следващия кръг от световния рали шампионат е само след няколко дни на остров Сардиния 3-6 юни в Италия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]