Елфин Еванс задава темпото в Ипр, Рованпера отпадна

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидери в рали „Ипр“, след края на днешните петъчни сутрешни минавания. На втора позиция се намират От Танак и Мартин Ярвеоя, следвани от Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге.

Денят започна с атака на Кале Рованпера, който за пръв път от няколко състезания насам стартира петъчния ден от възможно най-добрата стартова позиция. Той поведе в класирането с аванс от 2,5 секунди спрямо Еванс. В SS2 Westouter – Boeschepe 1 за съжаление Кале допусна грешка и двамата заедно с Йоне Халтунен се обърнаха през таван. За щастие те излязоха невредими от автомобила, но шансовете им за увеличаване на своя аванс в битката за титлата станаха нулеви.

Мисля, че имах прекалено оптимистична записка за втория завой. Влязох прекалено рано и излетяхме от пътя забивайки се в отсрещната канавка. Трудно е да се каже към момента, дали ще може колата да бъде върната на трасето“, коментира ситуацията Рованпера.

Първоначалните спекулации за причината за инцидента на Кале дойдоха от това, че организаторите забавиха неговият старт с цели пет минути и това е афектирало неговото психическо състояние. По-късно обаче младия финландец отговори на този коментар, че „след като изминеш първите 10 километра вече всичко си забравил„.

„Да объркването на старта не беше приятно. Не стана ясно каква бъркотия бе сътворена при нашият старт, но това не ни афектира „, допълни Кале.

Така след инцидента на Рованпера битката за първото място започна да се завърта около временният лидер Елфин Еванс, От Танак и Тиери Ньовил. Танак получи възможността да стартира пръв по трасето разполагайки с доста по-чисти условия спрямо своите съперници. Това му донесе етапна победа, на която Еванс отговори мигновено в последната отсечка преди обедния сервиз увеличавайки аванса си на 2,3 секунди.

Бе доста добре – коментира Еванс представянето си в последната отсечка. – Започваме да намираме баланса между чистото каране и натискането.

Намиращия се на трета позиция Тиери Ньовил успя да запише една етапна победа тази сутрин компенсирайки грешката си в SS1 Vleteren, която му коства цели 10 секунди.

Условията са много различни спрямо миналата година. Трудно ми е да съм уверен. Не се чувствам добре с колата. Диференциалите са прекалено отворени и колелата блокират доста при спиранията„, разясни Ньовил.

Есапека Лапи се намира на четвърта позиция с изоставане от 12,4 секунди зад Тиери Ньовил. Финландеца бе последният пилот, който кара в сравнително сухи условия в последната отсечка, което му помогна да прескочи Адриен Формо, който от своя страна изгуби над минута карайки в условия на силен дъжд.

Проблемите на Формо с времето и стартовата му позиция помогнаха на Брийн, Грийнсмит и Солберг да се изкачат с по една позиция. Такамото Катцута се наложи да изпадне значително назад в класирането, след като скоростната кутия на неговия GR Yaris Rally1 остана на една предавка. Японеца все пак успя да закара своя автомобил до сервизният парк.

Лидер в RC2 е Стефан Лефевр, който води пред Андреас Микелсен с 8,2 секунди. На трето място се намира Йоан Росел, който е на 1,6 секунди зад норвежеца.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]