Елфин Еванс е новия лидер в Португалия докато Льоб и Ожие отпаднаха

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите след края на изключително тежкия за екипажите петъчен ден от рали „Португалия“. Екипажа на Toyota Gazoo Racing има аванс от 13,6 секунди пред своите съотборници и лидери в шампионата Кале Рованпера/Йоне Халтунен. На трето място са Дани Сордо и Кандидо Карера, които изостава с 44, секунди зад лидерите.

Следобедните минавания започнаха по същия начин по който завършиха и сутрешните със жестока битка за първата позиция между цели шест екипажа. Себастиен Ожие пое инициативата записвайки своята първа етапна победа в опит да притисне намиращите се пред него цели пет пилота. В крайна сметка французина успя да се изкачи в класирането на трета позиция с изоставане от едва 4,8 секунди от първото място.

Голямата новина обаче в началото на вторите минавания бе отпадането на Себастиен Льоб. Деветкратния световен рали шампион се удари в първия завой след старта повреждайки значително своята Puma Rally1 без да има никакви шансове да се върне на трасето.

В първия асфалтов завой с твърдите макадамови гуми имаше доста по-малко сцепление от колкото очаквах. Заедно с това може би имаше и доста прахоляк по асфалта поради което колата веднага тръгна да се плъзга странично изпускайки точката на завиване. Веднага след това се ударих в бетонната стена„, обясни Льоб, който един етап по-рано бе лидер в класирането.

Липсата на Льоб в битката за първото място обаче не намали напрежението от жестоката битка. Елфин Еванс записа поредна етапна още в следващия етап опитвайки се да избяга от Тиери Ньовил. Намиращия се на трето място Ожие бе жертва на измъкнатите камъни от първите минавания и спука гума. Това го принуди да спре в етапа за да я смени, което му коства цели две минути. Същата участ застигна и От Танак, който изпадна до десетата позиция в класирането.

Така за пореден път челната тройка бе разместена, като на мястото на Ожие се нареди Кале Рованпера, който въпреки лошата си стартова позиция караше повече от брилянтно и дори спечели второто минаване през класиката Арганил намалявайки изоставането си спрямо челото на 14,1 секунди. Именно в Арганил рали „Португалия“ приключи за Себастиен Ожие, който спука втора гума без да има резервна с която да я смени.

След драмите с двете френски легенди цялото внимание на феновете следобед се прехвърли върху битката между Елфин Еванс, Тиери Ньовил и Кален Рованпера. Пред триото оставаше само два етапа до края на деня, като първия се кара за пръв път, а втория е супер специалния етап по рали крос трасето в Лосада.

Най-бърз в Мортагуа бе Кале Рованпера, който записа с 3,4 секунди по-добро време от Елфин Еванс намалявайки разликата между двамата на 10,7 секунди. Трети участник в битката Тиери Ньовил за съжаление изпадна до седмата позиция поради неочаквана причина.

Пилота на Hyundai Motorsport разкри по изключително емоционален начин, че в прехода преди етапа е изгубил едното от задните си колела.

Тиери Ньовил в изблик на ярост и разочарование на финала на SS8 Mortágua

Той и Мартейн Видаеге са успели да поправят автомобила си, но са останали без заден диференциал. В крайна сметка те успяха да завършат днешния ден но на далечната седма позиция.

В челната петица на оцелелите след днешния ден се намират Такамот Катцута и Гас Грийсмит, които утре ще са в ролята на преследвачи зад Дани Сордо. Пиер-Люис Лубе е шести и въпреки излизането си от пътя в предпоследния етап за деня той кара изцяло на сигурно.

Челната десетка се затваря от спукалия гума и имащия проблеми с хибридната система Крейг Брийн, Адриен Формо и От Танак.

Зад WRC пилотите на 11-та позиция в генералното и на първа в WRC2 завърши Андреас Микелсен. Норвежеца успя да прескочи временния лидер Темо Сунинен, който спука гума в СЕ Арганил и изгуби над 40 секунди.

На трето място се намира Йоан Росел с изостване от 17,1 секунди зад финландеца.

Временно генерално класиране

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]