Елфин Еванс доминира в рали „Аржентина“

Елфин Еванс поведе в едно изключително интересно рали „Аржентина“ с аванс от 55,7 секунди пред втория Мадс Остберг. Младият пилот на DMACK се възползва напълно от меката смес на своите гуми, които се оказаха изключително ефективни във вчерашните условия.

До обедният сервиз Еванс спечели всички етапи, като поведе в класирането пред Яри-Мати Латвала с 30 секунди. Следобед пилотът на DMACK записа още две етапни победи увеличавайки преднината си в генералното класиране.

„Беше доста трудно на моменти, но като цяло можем да сме доволни от представянето си- коментира Еванс. – Трябва да си припомним, че остава още много километри до края. Трябва да продължим все едно днес нищо не се е случвало.“

Стратегията на Мадс Остберг се оказа доста печеливша, като така норвежецът има сериозни шансове да се качи на стълбичката след доста време отсъствие от челото. По подобие на Еванс задната стартова позиция предостави на Остберг едно изчистено и бързо трасе. Въпреки това частният пилот имаше проблеми със спирачките, но това не му попречи.

На трета позиция вчера завърши Тиери Ньовил. Белгиецът имаше сериозни проблеми още в самото начало на деня, като неговият преден десен амортисьор се повреди. Следобед Ньовил спука гума и имаше проблеми с влизащ прахоляк в купето. Въпреки този тежък ден Ньовил изостава от Остберг с едва 5 секунди, което го поставя в добра позиция за атака днес.

Лидерът в шампионата Себастиен Ожие завърши деня на четвърта позиция след неуспеха да задържи позицията си от супер специалният етап в Кордоба. Вчера французина изпитваше затруднения с поддържането на добро темпо заради стартовата си позиция.

Още в първият етап за деня Ожие направи грешка излитайки от трасето губейки време и изкривявайки своят волан. В края на деня изоставането на французина е едва 6 секунди спрямо Тиери Ньовил. Неговият съотборник От Танак се намира на пета позиция с изоставане от 4,6 секунди зад французина.

Яри-Мати Латвала затваря челната шестица с изоставане от 18,6 секунди зад От Танак. Финландецът се намираше на втора позиция, но имаше проблеми със загубата на аеродинамични елементи и в по-късен етап получи проблеми с охлаждането на двигателя. Следобед Латвала спука и гума, което автоматично го прати в дъното на класирането.

Най-лош деня бе за отборът на Ситроен. Крис Мийк се намираше на една стабилна втора позиция докато не попадна на компресия която изстреля неговият автомобил във въздуха смачквайки го до неузнаваемост. Все пак той успява да достигне до сервизният парк, но поради тежките щети по ролкейджът трябваше да отпадне.

Крейг Брийн също имаше проблем с компресия, която повреди неговата скоростна кутия принуждавайки го да кара единствено на пета предавка.

Дани Сордо също се справяше добре борейки се с челното, но след удар в камък счупва носач. Той успя все пак да отстрани проблема но за сметка на доста изгубено време. Неговият съотборник и фаворит за победата Хейдън Падън също имаше проблеми след превъртане през таван, но успя да стигне до финала на вчерашния ден завършвайки на седма позиция.

Лоренсо Бертели, Юхо Ханинен и Понтус Тидеман затвориха челната десетка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]