Елфин Еванс грабна победата във Финландия

Elfyn Evans, Scott Martin

Елфин Еванс и Скот Мартин взеха победата в рали „Финландия“ успявайки да запазят шансовете си в битката за титлата.

След драматична катастрофа за лидерите в шампионата Кале Рованпера/Йоне Халтунен Еванс и Мартин получиха повече от добра възможност поемайки лидерската позиция във финландското рали още от петъчните следобедни минавания. В събота и неделя Елфин Еванс успя да изгради аванс от 39,1 секунди спрямо най-близкия си преследвач Тиери Ньовил взимайки победата в скандинавското рали.

С този си резултат Еванс успя да намали изоставането си от 55 точки спрямо Рованпера на 25 с оставащи четири кръга до края на сезона.

Уикенда бе добър за нас – коментира Еванс, който записва своята седма победа в кариерата. – Съжаляваме за инцидента на Кале в началото на уикенда. Колата бе фантастична за каране по тези уникални етапи. Атмосферата също бе фантастична. От към шампионата определено не е зле, че успяхме да намалим изоставането си значително.

Победата на Еванс увеличава преднината на Toyota Gazoo Racing спрямо Hyundai Motorsport на 67 точки в битката за титлата.

През тази година условията в рали „Финландия“ се променяха постоянно благодарение на дъждовете. Заедно с Кале Рованпера още в петък отпаднаха Есапека Лапи, който се удари в дърво, и От Танак, който удари камък на средата на трасето при приземяване.

За разлика от тях Тиери Ньовил записа едно от най-добрите си представяния в рали „Финландия“. Белгиецът така и не успя да застраши позицията на Еванс, като също така се оплакваше доста често от традиционната липса на сцепление на задната ос на i20 N Rally1.

На трето място завърши Такамато Катцута след тежка битка за последното място на подиума с Теемо Сунинен. Двамата до последно се бориха, като дори Сунинен реши да стартира в пауър етапа без резервна гума. Японеца все пак успя да надделее прекосявайки финиша на последната отсечка с аванс от 4,3 секунди спрямо своя финландски съперник.

Челната петица се затваря от тим шефа на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала, който взе първото си участие в кръг от WRC от три години насам. Зад него завърши Оливър Солберг, който бе най-бързия пилот с Rally2 автомобил. Въпреки това шведът не бе заявен за WRC2 където победата отиде при Сами Паяри. Адриен Формо и Николай Грязин финишираха на второ и трето място в WRC затваряйки и челната деветка в генералното класиране.

Сега екипажите от WRC излизат в лятна ваканция до следващия кръг от шампионата рали „Акрополис“, който ще се проведе в дните 7-10 септември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]