Елфин Еванс води в Япония след тежък първи ден

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидери след края на петъчния ден от рали „Япония“. Дуото на Toyota Gazoo Racing води с аванс от почти минута, след като екипажите буквално се сблъскаха челно с едни изключително тежки условия.

Тежък дъжд, гъста мъгла и много листа бяха едни от много предизвикателства днес. Целта на всеки един екипаж бе просто да оцелее, като Еванс се оказа един от малкото пилоти, които почти не стъпа на криво. Единствената грешка на уелсеца бе, че пропусна едни разклон при сутрешните минавания, но това не му попречи да достигне до обедния сервиз с аванс от 26 секунди пред втория Тиери Ньовил.

Белгиеца, който спечели рали „Япония“ миналата година, започна следобедните минавания с атака, успявайки да намали изоставането си на половина още при второто минаване през етапът „Исегами Тънел“. В следващият етап „Инабу Дам“ Ньовил се удари в дърво още в първия завой, отпадайки от състезанието.

Ньовил определено не бе единственият пилот, който имаше проблеми вчера. Неговият съотборник Дани Сордо и пилотът на M-Sport Ford Адриен Формо отпаднаха още в първия етап за деня, след като и двамата излязоха извън трасето на едно и също място.

„Денят определено бе много труден – разясни Елфин Еванс. – Условията през сутринта бяха много трудни. Следобед не бе по-лесно да се адаптираш към условията с нулево сцепление.“

След отпадането на Тиери Ньовил, Себастиен Ожие се превърна в най-близкия преследвач на Елфин Еванс. Французина обаче обясни, че застигането на своя съотборник е почти невъзможна задача. В SS5 обаче Ожие удари своя Yaris Rally1 странично в мантинела. Инцидента не му коства много време, но по-късно стана ясно, че е повредено купето на неговия автомобил. От ФИА задължиха неговите механици да ремонтират купето, понеже в противен случай нямаше да го допуснат да продължи.

Поради тази причина Ожие получи една минута наказание поради закъснение за ЧК на изхода на сервизният парк.

„Винаги си доволен, ако оцелееш в подобни условия като днешните. Много неща можеха да се случат и много неща се случиха. Моментът, който имахме днес, ни струва време, но можеше да ни струва още повече.“

Стартиращият пръв по трасето Кале Рованпера се опитваше да се опази през целия ден. В крайна сметка тази стратегия му помогна да остане на третата позиция на 16,7 секунди от Ожие.

Toyota Gazoo Racing имаша реален шанс техните екипажи да завършат днешния ден в челната петица. Такамото Катцута се удари в дърво на същия завой, в който отпаднаха Сордо и Формо. Въпреки, че спука радиатора на своя Yaris Rally1, японеца успя да се добере до сервиза, разчитайки на своята хибридна система. Въпреки това той натрупа доста наказателно време поради забавяне в прехода, като така изгуби четири минути и завърши деня на девета позиция.

Лидера в WRC2 Андреас Микелсен успя да се нареди на четвъртата позиция в генералното класиране, следван от Грегоар Мунстер, който също се състезава зад волана на Rally2 автомобил.

На шесто и седмо място, след петъчните етапи, се намират Николай Грязин и Есапека Лапи, който имаше затруднения с увереността.

От Танак е осми, след като през целия ден имаше технически проблеми със своята Puma Rally1. Естонеца изгуби почти триминути в SS3 след като предното стъкло на неговия автомобил се запоти. Следобедните минавания той имаше проблеми с електрониката, което допълнително го изпрати назад в класирането.

Челната десетка се затваря от бившият пилот от Формула 1 Хейки Ковалайнен, който се състезава в WRC2.

Днес на екипажите им предстоят 84 километра разделени на осем специални етапа, които определено ще са също толкова предизвикателни, колкото петъчните.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]