Елфин Еванс води в Сафари докато Себастиен Льоб отпадна

FV_u9nbWAAMYeXH

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите след днешните екстремни петъчни сутрешни минавания от рали „Сафари“.

Почти всички участници имаха проблеми тази сутрин. Един от тях бе Себастиен Ожие, който изостана с 9,3 секунди при преминаването си през последния и най-дълъг етап преди обедния сервиз Кедонг поради липса на мощност в неговия Yaris Rally1. Фрацузина до последно водеше в класирането, но този проблем позволи на Еванс да се изкачи на първото място с аванс от 8,5 секунди.

Въпреки проблемите на Ожие от Toyota Gazoo Racing се намират в много добра позиция. Техните четири екипажа окупираха челната четвортка след края на днешните сутрешни минавания. Стартиращия пръв по трасето Кале Рованпера се намира на трета позиция на 11,1 секунди от челото благодарение на своите две от три етапни победи. Такамото Катцута изостава с още 2,6 секунди зад Рованпера, като така челната четворка е в разлика от 12,4 секунди преди обедния сервиз.

На пето място в класирането се намира Себастиен Ожие, който обаче няма да остане за дълго там. Френската легенда стигна до финала на Кедонг с пушещ двигателен отсек. Малко по-късно в прехода към сервизния парк той бе принуден да отпадне.

Гас Грийнсмит също имаше доста сериозни проблеми. Великобританеца спука гума, като останките от нея потрошиха почти всички панели на неговата Puma Rally1. Той се опита да достигне до финала по джанта, но в крайна сметка реши да спре и да смени гумата, след като се появи малък пожар в задницата на автомобила. Цялото това приключение коства 13 минути на Грийнсмит, който все пак успя да се добере до обедния сервиз.

Остатъка от автомобила на Грийсмит

Назад в класирането Крейг Брийн е шести следван от От Танак, който от своя страна изостава с 29,6 секунди от челото. Скоростния лост на естонеца се измъкна още в първия етап за деня, където той загуби цели 36,4 секунди. Малко по-късно той отново загуби още няколко секунди след като влезе в своя собствен прахоляк в един обратен завой в последния етап преди обедния сервиз.

Намиращия се на осма позиция Адриен Формо реши да заложи на сигурно и през цялото време се опитваше да се опази за сметка на скоростта. Зад него на девето и десето място са Тиери Ньовил и Оливър Солберг. Двамата получиха идентични проблеми с липсата на мощност, като и двамата трябваше да карат с максимална скорост то 90 км/ч. и на не повече от трета предавка.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]