World RX стартира през този уикенд в Хел

След едно доста дълго чакане световния рали крос шампионат (World RX) най-накрая започва своята изцяло електрифицирана ера. Вчера на официално събитие в Норвегия от промоутъра на шампионата показа и първите състезатели, които ще се борят за титлата през този сезон.

Четирикратния световен рали крос шампион Йохан Кристоферсон отново ще разчита на семейният тим на Volkswagen Team Sweden за да преследва своята пета титла в шампионата. Той ще е зад волана на чисто новия Volkswagen RX1e, който е разработван от неговия тим.

Най-прекия съперник в битката за титлата през миналата година на Кристоферсон Тими Хансен също стартира в новата ера на шампионата. Тими отново има за съотборник своя брат Кевин, като двамата ще продължат да се състезават за своя семеен тим Hansen World RX. Те ще седнат зад волана на купе базирано на добре познатото Peugeot 208, но оборудвано с два електродвигателя развиващи мощност от 680 к.с. и с 880 Nm въртящ момент.

Водещият пилот на третия тим, който се се състезава в World RX през тази година е Никлас Грьонхолм. Синът на легендата Маркус Грьонхолм бе един от най-бързите пилоти през миналата година бивайки единствения, който успя да изравни по брой победи Йохан Кристоферсон. Никлас има за съотборник Клара Андерсон, която е първата дама с пълна програма в историята на World RX. Двамата ще се състезават за отбора на Construction Equipment Dealer Team зад волана на базиран на Hyundai i20 електрифициран рали крос автомобил.

Дългоочакваната поява на Lancia Delta Evo-e на GCK Motorsport за съжаление ще се отложи, след като френския тим не е готов за първото състезание през сезона. У нас World RX и през този сезон няма да може да се гледа по нито една родна телевизия. Все пак желаещите да проследят случилото се могат да го направят в официалния портал на шампионата след заплащане.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]