Екшън и драма след първия ден от рали Мексико

Rally Mexico 2015

Както винаги рали „Мексико” доказа своята репутация за едно от най-трудните състезания от календара на световният рали шампионат. Лидерите след първия ден от ралито са Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия. Двамата поведоха в класирането с актив от 13.5 секунди пред догонващият ги екипаж на Яри-Мати Латвала и Мика Антила. Имайки на предвид своята стартова позиция за Ожие не бе никак лесно да излезе на чело, но правилният избор на гуми ( кръстосани 2 меки и 2 твърди макадамови гуми) му помогна значително особено през сутрешните минавания.

Себастиан Ожие: „Един добър старт на рали „Мексико” за мен и Жулиен. Идвайки към състезанието не си представях, че ще го поведем още в първият ден. Това е от части заслуга на изборът ни на гуми сутринта. Също така, на места карахме доста рисковано особено на 45 километровият специален етап “El Chocolate”, в който на два пъти направихме почти перфектно каране. Разбира се също се облагодетелствахме от множеството отпадания- някой от тях доста опасни и се радваме, че няма пострадали.”

Яри-Мати Латвала и Мика Антила се изкачачиха на втората позиция, спечелвайки два от осемте специални етапа за деня, въпреки проблемите през сутрешните минавания по настройките на тяхното Поло WRC и не толкова добрият избор на гуми.

Rally Mexico 2015

Яри-Мати Латвала: „ Радвам се с нашата втора позиция до момента, особено след като видяхме, колко лесно може да приключи ралито за един екипаж. Сутринта бе изненадващо студено и екстремно хлъзгаво на макадамът. Изборът ми на гуми не бе идеалният и не можах да дам добри времена. Следобед се справихме по-добре, колата премина през голямо изпитание с оглед високите температури при минаването ни през “El Chocolate”. Имаме малка разлика с Ожие и Жулиен, да видим какво ще се случи сега.”

На третата позиция с пасив от 29.5 секунди са Мадс Остберг и Йонас Андерсън. Екипажът на Citroen, успя да се съвземе след проблемите със скоростната кутия на техният автомобил, който според думите на норвежецът е абсолютно същият, какъвто бе и на рали „Швеция” преди няколко седмици. Двамата взеха етапната победа в SS9 Las Minas 2 (15.54 km), която ги изстреля напред. Техните съотборници Крис Мийк и Пол Найджъл за съжаление отпадаха след един изключително тежък удар в канавка на SS4 El Chocolate (44.13 км) на около 2 километра след старта на отсечката. Това прави рали „Мексико”едно от най-трудните за екипажа, след като и през миналата година отпаднаха на това състезание.

Мадс Остберг: „ Сутринта бе доста трудно заради проблемите ни със скоростната кутия, но до края на деня мисля, че се справихме доста добре. По-време на вторите минавания, колата ни бе перфектна, трябваше да се климатизирам, към стилът на каране и условията за рали „Мексико”, но най-бързото време в SS9 показва, че може да сме доста конкурентни. Всяка година се опитвам да спечеля конкретни специални етапи, в частност тези които харесвам. Las Minas е един от тях. Моята цел за утре е да оцелея през първата отсечка за деня, понеже на Ibarilla винаги съм имал проблеми през последните 3 години.”

P-20150305-15595_News

Крис Мийк: „ Трябваше да карам сигурно през сутрешната първа отсечка. Бях доволен от темпото си и времето бе доста добро. За съжаление, направих грешка на SS4. Влязох с висока скорост и излетяхме от трасето. Не беше грешка в записките, а просто не прецених правилно скоростта за завоя.”

5465_tanak-roll-mexico-1-2015_777_896x504Андеас Микелсен и Ола Флоене, спазваха стриктно своят предварителен план за едно добро и стабилно темпо без рискове. Това им донесе четвъртото място за деня изоставяйки зад своите съотборници на 45 секунди. Зад тях на 18.7 секунди са Елфин Еванс и Даниел Барит, които също спазиха своят предварителен план, който се доближаваше значително с този на Микелсен/Флоене. Изключително драматичен момент претърпяха техните съотборници от M-Sport, след като От Танак и Райго Молдер се обърнаха и приземиха в язовира на SS3 Los Mexicanos. За щастие двамата успяха да излязат от колата на време преди да бъде покрита цялата с вода. От M-Sport обясниха, че причината на инцидента е счупено предно дясно окачване по време на спирането за завоя. Повече по темата можете да прочетете тук. (линк)

10997813_744186002355282_175051947695275138_oЕдинственият оцелял екипаж на Hyundai, Дани Сордо/Марк Мартин завършиха деня на 7-ма позиция с пасив от почти 2 минути зад лидерския екипаж. Въпреки проблемите си с подвижността заради счупените си ребра и проблеми със скоростната кутия, Сордо успя да стигне до края на първият изключително труден ден на рали „Мексико”. Неговите съотборници Тиери Ньовил и Николас Жилсул, се справяха изключително добре борейки се със Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия за първата позиция, но излитане от трасето, обръщане по таван и спукан радиатор ги принуди да отпаднат в предпоследната и най-дълга отсечка за деня SS8 El Chocolate 2. Третия екипаж на Hyundai Хендън Падън/Джон Кенард отпаднаха още в началото на деня в SS3 Los Mexicanos поради удар в задна дясна част на техния автомобил, който счупва окачването на i20 WRC.

11038402_744045695702646_3846870996181070245_nХендън Падън/Джон Кенард след ударът на SS3 Los Mexicanos

Челната десетка се затвори от Мартин Прокоп, следван от Юри Протасов, Насер Ал-Атия и Николас Фуч. Полякът Роберт Кубица отпадна още на SS4 след удар счупвайки окачването на своята Fiesta WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]