Екстрьом с хеттрик след победа на Хокенхайм

Шведът Матиас Екстрьом увеличи преднината си в World RX след победа през изминалия уикенд на пистата Хокенхайм в Германия. Това е третата поредна победа за пилотът на EKS, който паралелно взе участие и в състезание на пистата от сериите DTM.

На второ място завърши Йохан Кристоферсон, който бе изключително силен през целият уикенд  и се представи повече от блестящо спечелвайки своят полуфинал. Така пилотът на PSRX Volkswagen Sweden успя да се класира за финала редом до Матиас  Екстрьом, но в крайна сметка не успя да го победи.

Пилотът на Team Peugeot-Hansen Тими Хансен завърши на трета позиция с две места пред своя съотборник Себастиан Льоб, който от своя страна спечели две квалификационни състезания и  оглавяваше класирането след Q4.

Петер Солберг завърши в немската надпревара на четвърта позиция, като лош старт му коства възможността за борба в челото. Топи Хейкинен завърши на шеста позиция зад Льоб.

„Много съм щастлив за Ауди и целият отбор – коментира Екстрьом . – Искам да благодаря на момчетата за добре свършената работа, която се отплати напълно.“

Завършилият на второ място Йохан Кристоферсон също коментира след финала : „ Матиас направи един много добър старт, опитах се да го последвам и да го притисна. Въпреки това той не направи нито една грешка през всичките шест обиколки. Като цяло уикендът мина добре за нас, въпреки проблемите с баланса в Q1 и Q2.“

Пилотът на MJP Racing Team Austria Тимо Шайдер завърши на седма позиция. Кевин Хансен, по-малкият брат на Тими Хансен, завърши състезанието на осма позиция. Младият Хансен, Кевин Ериксон и Рейнис Нитис се удариха взаимно при влизането в първи завой на полуфиналите. Кен Блок се завъртя в своя полуфинал и завърши на единадесета позиция.

След вече изминалите три кръга от световния рали крос шампионат Екстрьом продължава да води в класирането при пилотите с общо 85 точки. На 16 точки от него се намира Йохан Кристоферсон, следван от Петер Солберг на трето място. Себастиан Льоб излезе на четвърта позиция с аванс от една точка спрямо своят съотборник Тими Хансен. При отборите PSRX Volkswagen Sweden продължава да води в класирането, като разликата им с EKS е вече от 17 точки.

„Разполагахме с 79 500 зрители благодарение на двойният евент с DTM – коментира Пол Белами директор на промоутъра IMG. – Честита победа за Матиас, който по невероятен начин за пореден път направи двойно участие едновременно в World RX и DTM.“

Следващата надпревара е в Белгия на пистата Метет на 13-14 Май.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]