Екстрьом с трета поредна победа в World RX

acd99c02-eb5e-4e8f-bf9a-818743cd4180
Шведът Матиас Екстрьом, взе победата във великобританския кръг през изминалия уикенд. Това е третата поредна победа за Екстрьом, който вече води в класирането на шампионата. Настоящия световен шампион Петер Солберг взе втората позиция, докато пилотът на Peugeot-Hansen- Тими Хансен е трети. В генералното класиране за шампионата, Екстрьом излиза пред Солбер с пет точки.

Екстрьом, който е зад волана на Audi S1 EKS RC, се намираше на четвърта позиция поради спукана гума и леки проблеми с двигателя след Q4. Благодарение на доста добра стратегия с гумите той успя да се пребори за победата в полуфинала, класирайки се за финалното състезание.

„Мисля че, тайната за победите през тази година е че, през миналата нямахме такива”, шегува се Екстрьом, който през 2015 изгуби първата позиция с по-малко от три стотни. „ Сега аз съм на първата позиция а не Петер. Мисля че, този уикенд бе един от най-тежките в моята кариера. Не можех да разбера как Петер бе толкова бърз и това бе доста неприятно. В крайна сметка всичко се сведе до различна стратегия с гумите и правилно преминаване през жокер обиколката. Реално пет или шест пилота могат да спечелят шампионата, Себастиан Льоб бе бърз но нямаше късмет. Също така не трябва да подценяваме потенциала на пежотата.”

Завършилия на втора позиция Петер Солбер заяви: „ Уикендът бе добър, опитахме се много силно да спечелим финала, но ние разполагахме с различна стратегия с гумите която не проработи. Победата бе доста близко, темпото беше на линия и окачването бе брилянтно.”

Тими Хансен, който не се е качвал на подиум от Турция през миналата година, си тръгна от Лиден Хил с голяма доза увереност. „ Мина известно време от както се качихме на стълбичката. Времената ни бяхя по-добри на моменти от тези на Петер и Матиас, но трябваше да внимавам да не направя някоя грешка. Имах няколко възможностти да застигна Петер на финала, но не успях да достигна нужната скорост.”

Малкият брат на Хансен Кевин, записа най-доброто си представяне в кариерата завършвайки на четвърта позиция. Петото място е за Тимур Тимерзянов, следван от Андреас Бакеруд. Пилотът на Hoonigan Racing не успя да се качи на подума поради технически проблеми с Ford Focus RX.

Челната десетка се затваря от Топи Хейкинен, Йохан Кристоферсон,Кевин Ериксон и Себастиан Льоб.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]