Екстрьом с победа в Белгия и повежда в шампионата

9491ceee-4395-4e00-aca7-dd0528a26310

Матиас Екстрьом записа втора поредна победа в световният шампионат по рали крос в Белгия. Пилотът на EKS успя да надвие Себастиан Льоб и настоящият световен шампион Петер Солберг, в един изпълнен с екшън уикенд.

„ Смятам че, това беше може би най-добрият ми уикенд в моята рали крос кариера“, разясни шведът, който е с пет точки пред Петер Солберг в шампионатът при пилотите. Отборът на Екстрьом – EKS RX, също поведе и в класирането при отборите.

5295e7ed-60e7-4428-b58b-63522a1dd33b

Матиас Екстрьом допълни: „ Хората казват че, ние сме го направили да изглежда лесно. Но когато видиш че,  разликите във времената на всички пилоти са в стотни от секундата, може да е всичко но не и лесно. Сезонът е много дълъг и ни предстоят още доста състезания, затова не можеш да вземеш нищо за сигурно. От достатъчно време съм в този спорт за да знам че, всичко може да се промени изключително бързо. Ние трябва да останем фокусирани, да работим здраво.“

На второ място и с най-доброто си представяне до момента в шампионата е Себастиан Льоб. „ Нивото на конкуренцията в този шампионат е невероятно високо“, признава деветкратният световен рали шампион, Себастиан Льоб. „ Има изключително много добри битки между много пилоти. Това означава че, ние трябва сме на ръба през цялото време  и дори да внимаваме и за най-малката грешка която може да ни коства солено. Работихме доста здраво за да стигнем до финала, но съм доволен да се кача на подиума за пръв път в WorldRX. Нашата цел от сега нататък е да продължаваме в същият дух.“

press%2F2016_03_BEL_SOLBERG_%28659%29„Финалът потръгна почти по план, докато не изгубих време от завъртането пред мен на Антон Марклунд,“ обясни завършилият на трето място Петер Солберг. „ Опитах се да натискам с всичка сила за да си върна позицията, но това пренатовари малко задните гуми и затова не успях да се справя много добре в битката със Себ. Доволен съм от подиума, но Матиас бе най-бързият пилот през уикенда, затова имаме доста работа за вършене. Сега ние трябва да бръкнем в торбата с триковете, за да видим какво можем да измъкнем от нея за следващият кръг!“

Марклунд, който завърши на четвърта позиция, успя да се изстреля буквално на старта на финала, но завъртане във втората обиколка го изпрати на една позиция след подиума. Въпреки това пилотът на Volkswagen RX взе наградата на Monster за най-добър старт и записа най-доброто си представяне до момента през тази година.

Със сигурност едно от най-добрите представяния през уикенда бе това на Франсоа Дювал. Бившата рали звезда успя да се класира за финала, под оваците на 25 хилядна публика. На финалът обаче белгиецът спука гума и трябваше да се задоволи с петата позиция. Зад него на шеста позиция завърши шведът Йохан Кристоферсон, който се оказа че е имал технически проблеми.

press%2F2016_03_BEL_HANSENK_%28575%29

Седмата позиция е за Тими Хансен, който във вторият полуфинал направи фалстарт и бе наказан с второ преминаване през жокер обиколката. За съжаление младият пилот не успя да се класира за финала изоставяйки с осем стотни. Тимур Тимерзянов също бе наказан с фалстарт в полуфиналите, като също не успя да се класира за финалът. Неговият съотборник Янис Бауманис завърши на трета позиция в първият полуфинал, но черен флаг поради контакт на стартът подари неговата позиция на Франсоа Дювал.

Кевин Ериксон затвори челната десетка за Olsbergs MSE, пред пилотът на Peugeot-Hansen Дави Жене и Рейнис Нитис. Нитис, който е зад волана на Seat Ibiza RX, също получи наказание за фалстарт на полуфиналите.

Топи Хейкинен имаше проблеми със своят автомобил, като не успя да повтори успехът си от миналият кръг от шампионата. Робин Ларсън отпадна след удар в квалификациите, а пилотите на Hoonigan Racing Кен Блок и Андреас Бакеруд имаха проблеми с електрониката на своите автомобили и не успяха да се класират на по предни позиции.

 

 

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]