Екстрьом напуска DTM за да се фокусира върху рали кроса

Двукратния шампион в DTM Матиас Екстрьом официално заяви че, ще се откаже от шампионата за да се фокусира изцяло върху сезон 2018 в световния рали крос.

39 годишния швед спечели титлата в националния шампионат за туристически автомобили на Германия (DTM) с отбора на Ауди през 2004 и 2007, като през 2016 допълни към CV-то си и световната титла в World RX за отбора на EKS.

В края на миналия сезон се разкри информацията че, Ауди няма да финансират повече рали крос програмата, като дори Екстрьом пусна за продажба няколко от шасита-та разработени от отбора му и разпусна Топи Хейкинен и Рейнис Нитис. Вчера обаче шведът обяви отказването си от DTM за сметка на World RX и че, очаква по-сериозна подкрепа от страна на Ауди за разработването на нов автомобил и финансиране на нова програма.

„Прекалено рано се отказах през миналата година да продължа в рали кроса – коментира Екстрьом. – После се намирах в битката за титлата в DTM, но за съжаление не успях да се преборя и завърших на второ място. Тогава си казах че, ще се върна за още един сезон в DTM.

„После, след като минаха няколко месеца, започнах да мисля върху това, какво реално искам да правя, защото все пак не ми остават още 20 години състезателна кариера. Говорих доста с моето семейство, както и с шефът на Ауди Дитер Гас, и след няколко разговора започнах да искам да приключа с DTM и просто да се занимавам с рали крос.

„Това определено е най-трудното ми решение, като професионален състезател, защото сърцето ми биеше дълги години за DTM.“

Според Екстрьом така той ще има повече време със семейството си.

„Нямам желание още да спра да се състезавам, но определено искам да прекарвам повече време със семейството си.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]