Екип Норвегия спечели шампионското шоу

Екип Норвегия, съставен от баща и син Солберг, взеха победата в битката на нациите в шампионското шоу (Race of Champions) бивайки най-бързите пилоти по замръзналото трасе.

Базираното за поредна година в Пите Хавсбад (Швеция) състезание събира пилоти от почти всички дисциплини на ФИА (Formula 1, Formula 2, IndyCar, Le Mans, W Series, WRC, World RX, Nitro Rallycross и дори X-Games) за да ги изправи един срещу друг. Те се състезават по заледено трасе на принципа на супер специален етап от рали дисциплината бивайки зад волана на различни автомобили, като голяма част от тях са електрически или задвижвани от био горива.

Баща и син Солберг се изправиха на финала в битката на нациите срещу Тиери Ньовил и шампиона във Формула 2 Фелипе Другович (Team All Stars). В първото състезание Ньовил победи Солберг старши, но уви карането на лед за бразилеца Другович е нещо изключително ново и той бе победен и от двамата Солберг. За да победят семейство Солберг Оливър трябваше да се изправи срещу бившия си съотборник Ньовил, който на скоро бе критикуван именно от младия пилот в това, че белгиеца е опитал да го „унищожи“ (Оливър Солберг: Един от съотборниците ми се опита да ме унищожи).

Двамата се изправиха един срещу друг, но Оливър бе по-бързия с което донесе и победата в битката на нациите за Норвегия.

Фантастично е да спечелим отново битката на нациите и особено след победа срещу Тиери Ньовил, който ми бе съотборник през миналата година в WRC – коментира Оливър Солберг. – Обикновено не го побеждавам затова съм доволен от това, че сега успях. Браво и на Фелипа, който се справи много добре. Двамата прекарахме почти целия ден заедно вчера и се забавлявахме много. Може би не трябваше да го возя с мен, защото беше доста бърз.

„Като цяло не очаквах да съм толкова бърз днес. Когато се състезаваш срещу хора от ранга на Льоб, Екстрьом и Кристоферсон в началото си доста смутен.

На трето място в битката на нациите остана Швеция с пилоти Матияс Екстрьом и Йохан Кристоферсон, двамата изключително опитни световни шампиони от World RX. Борбата им със семейство Солберг за мястото на финала бе повече от впечатляващо. Тя завърши на равно с по две победи за всяка страна, но акумулираното по-бързо време на екип Норвегия им позволи да се класират напред.

Екип Германия, съставен от Себастиан Фетел и Мик Шумахер, също успя да се класиране на полуфиналите, но уви екип All Starts ги отстрани с 3 победи на 1.

Днес е втория ден от Race Of Champions, където състезателите ще се състезават за да определят, кой е шампионът на шампионите за 2022 година. Първата битка стартира от 13:00 ч. българско време и може да се гледа изцяло безплатно от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3001 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]