Екипажите смятат за скучна тазгодишната конфигурация на рали Германия

Тазгодишната конфигурация на рали Германия бе заклеймена, като „скучна“ и „глупава“ от екипажите взимащи участие в WRC шампионата.

През тази година организаторите преместиха надпреварата на юг от Саарбукен, което ги принуди да пренапишат маршрута. Все пак надпреварата запазва уникалността си с трите различни асфалтови настилки в лозята, военните пътища около Баумхолдер и асфалтовите пътища в Саарланд. Точно трасетата около Саарланд са подбудили коментарите от страна на екипажите.

„Те са променили цялата природа на състезанието – заявява един от водещите WRC пилоти. – Това рали винаги е било едно от най-интересните, но сега не е.

„Просто е пълно с дълги прави през цялото време и с почти прави завои. Какъв е смисъла от това. За мен е доста глупаво това.“

Навигаторът на Хейдън Падън, Себ Маршал твърди, че ралито ще бъде решено след второто минаване през етапите около Баумхолдер в събота, с оглед останалата част от маршрута.

„Разполагаме с лозята в петък, които ги харесваме абсолютно много понеже си имат собствен характер- заяви Маршал. – В събота сме на Пансерплате и всички знаем, че това е едно доста сериозно предизвикателство.

„Но етапите след Пансерплате в събота и неделя са доста бързи и просто няма как да атакуваш в тях за да спечелиш време. Разликата там би дошла само и единствено от самите автомобили.“

Главното притеснение за пилотът на Ситроен Крейг Брийн е  етапът Wadern-Weiskirchen, който ще се използва цели три пъти днес.

„Разбирам защо организаторите са добавили този етап, има логика да доближат публиката повече до състезанието – коментира Брийн. – Въпреки това ние ще правим по няколко обиколки в този етап цели три пъти през деня.

„Между нас казано, организаторите ще направят ВИП разходки по трасетата, което може да промени условията им сякаш са минали 600 автомобила по него преди до дойде време да караме ние. А ако завали това ще е един истински кошмар.“

За петъчният ден се очакват валежи, а Брийн твърди, че мокрите условия ще са от жизнена важност за надпреварата.

„Дъждът може да даде на Ньовил едно доста голямо преимущество благодарение на това, че ще стартира пръв по трасетата. Има много места в които може да се сече сериозно, определено за стартиращите по назад ще е доста трудно да поддържат добро темпо.

„Като цяло тазгодишното издание не разполага с много интересен маршрут. Ако махнем времето, лозята и Баумхолдер ралито не е никак интересно. Определено сме изгубили много от характера на това състезание през тази година.“

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]