Евроспорт с нова стратегия за млади пилоти в ERC

AUTO - ERC BARUM RALLY 2016

Не е тайна за никого че JERC категорията на Европейският рали шампионат създава истински бъдещи шампиони (Стефан Лефевр, Емил Бергквист, Мариан Гребел и тн.). Поради тази причина от Евроспорт, които са промоутъри на шампионатът, са решили да направят няколко промени за предстоящият сезон.

От Евроспорт ще предложат на ФИА създаването на две дивизии в JERC категорията. Едната е за младежи под 27 години (U27), а другата е за младежи под 28 години (U28).

Джуниър категорията под 27 години е специално създадена за пилоти под 27 годишна възраст, като те ще трябва да вземат участие в шест избрани кръга от ERC календара. Заедно с това пилотите трябва да взимат участие с автомобили от R2 хомологацията на ФИА и задължително ще трябва да карат с гуми на Пирели.

Победителят в тази дивизия получава финансиране на стойност 100 000 евро за да вземе участие в U28 дивизията на ERC през 2018.

Джуниър дивизията за пилоти под 28 години е следващото стъпало в еволюцията на един пилот. Тук отново участниците ще трябва да вземат участие в шест кръга, като четирите най-добри резултата от тях ще се броят в крайното класиране. Тук пилотите могат да използват R5 хомологацията на ФИА.

Голямата награда в тази дивизия е напълно финансирано участие, като пилот с приоритет P2, в европейски кръг от WRC зад волана на автомобил отговарящ на изискванията на WRC за сезон 2016. На кратко спечелилият U28 ще получи шанса да вземе участие в най-новата категория WRC Trophy.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]