Европейският рали шампионат с нов календар и нови правила

Hayden Paddon in action at FIA ERC - Fia European Rally Championship 2023 at Zlin, Czech Republic on August 18, 2023. // @World / Red Bull Content Pool // SI202308190822 // Usage for editorial use only //

Промоутърът на Европейския рали шампионат (ERC) представи официално промените, които ще бъдат въведени през сезон 2024.

Една от основните промени се отнася до формата на квалификационния етап. Пилотът с най-добро време вече няма да избира своята стартова позиция за първият ден. В асфалтово рали, който е най-бърз ще стартира пръв по трасето. Ако надпреварата е на макадам, то резултатите от квалификационният етап се обръщат на обратно. Най-бързият ще стартира последен. Заедно с това се променя и интервалът на стартиране с цел подобряване на отразяването на живото предаване. В асфалтови ралита автомобилите ще стартират през две минути, както се прави в макадамовите състезания.

Организационните промени засягат и стартовете на отделните категории, като първите 15 екипажа от ERC1 ще стартират на интервали от две минути, а останалите ще тръгнат на интервали от една минута.

Времето за прегрупиране преди пауър етапа се увеличава от 40 на 50 минути с цел да се позволи на екипите от JERC (младежка категория) да стартират първи на следващия етап.

Сериозни промени претърпява и календаър. Сезон 2024 ще стартира с макадамово рали „Унгария“ (12-14 април), следвано от асфалтовото рали „Канарски Острово“ (2-4 май).

В средана на юни (13-14) ще се проведе шведското рали „Скандинавия“ следвано от рали „Естония“ (5-7 юли), което е и последното макадамово рали за сезона.

Рали „Рома ди Капитале“ (26-28 юли) стартира серията четири поредни асфалтови ралита, от които е и рали „Барум“ (16-18 август). Последните два кръга от сезона са асфалтово рали „Кередигион“ (30-01 сепрември), което ще се проведе в регионът на Уелс във Великобритания, и полското рали „Силесиа“ (11-13 октомври).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]