Еванс удвои авансът си пред Танак, след края на съботният ден

Елфин Еванс и Скот Мартин спечелиха три от четирите днешни съботни етапа, увеличавайки авансът си. Дуото на Toyota продължи с доминантното си темпо завършвайки днешния ден с аванс от 17.2 секунди пред Ойт Танак/Мартин Ярвеоя.

Атмосферните условия отново се влошиха, като макадамовите секции унищожаваха гумите с шипове с още по-бърз темп спрямо петък.

Въпреки всичко Елфин Еванс се размина на косъм след компресия, която почти не го изхвърли от пътя в предпоследната отсечка за деня: „ Хвана ме почти в края на етапа, когато скарата удари земята и подхвърли колата на грешното място“, разясни Еванс.

„Кой знае, какво ще се случи утре? Надявам се да продължим със същият ритъм. Остава ни още малко, а етапът е дълъг и всичко може да се обърка много бързо.“

Ойт Танак нямаше проблеми от подобен тип, успявайки да намери ритъм зад волана Coupe i20 WRC. Естонецът завърши предпоследният ден от рали „Швеция“ с аванс от 11.6 секунди пред Себастиен Ожие, който успя да се пребори с новобранецът Кале Рованпера в битката за третата позиция.

Въпреки че Шесткратният световен рали шампион прескочи Рованпера и бързо изгради аванс пред него, младият финландец успешно му отговори в края на днешния ден разликата между двамата е от крехките 0.5 секунди в едва второто рали зад волана на WRC автомобил за Рованпера.

Есапека Лапи трудно успя да удържи на атаките на Тиери Ньовил в битката за петата позиция. Авансът на финландският пилот на M-Sport се стопи доста бързо, след като Ньовил бе единственият каращ с темпото на Еванс през целия ден. В крайна сметка разликата между Лапи и Ньовил е от 4.5 секунди в полза на финландецът.

Крейг Брийн, Теемо Сунинен и Такамото Катцута затварят челната деветка в генералното класиране.

Лидерът в WRC3 Яри Хутунен е десети с аванс от 3.4 секунди пред най-близкият си преследвач Емил Линдхолм. Трети в WRC3 е Оливър Солберг на 28.1 секунди зад лидера.

Мадс Остберг продължава със своята доминация в WRC2 водейки пред Оле Кристиян Вейби с аванс от 15.8 секунди. Трети в категорията е Понтус Тидеман на 14.6 секунди зад Вейби.

Утре за съжаление екипажите ще преминат през само един единствен специален етап, пауър етапа, от 13:18 ч. българско време. Можете да гледате етапа на живо по Max Sport 2, като гост на Георги Иванов ще бъде Крум Дончев.