Еванс удвои авансът си пред Танак, след края на съботният ден

Елфин Еванс и Скот Мартин спечелиха три от четирите днешни съботни етапа, увеличавайки авансът си. Дуото на Toyota продължи с доминантното си темпо завършвайки днешния ден с аванс от 17.2 секунди пред Ойт Танак/Мартин Ярвеоя.

Атмосферните условия отново се влошиха, като макадамовите секции унищожаваха гумите с шипове с още по-бърз темп спрямо петък.

Въпреки всичко Елфин Еванс се размина на косъм след компресия, която почти не го изхвърли от пътя в предпоследната отсечка за деня: „ Хвана ме почти в края на етапа, когато скарата удари земята и подхвърли колата на грешното място“, разясни Еванс.

„Кой знае, какво ще се случи утре? Надявам се да продължим със същият ритъм. Остава ни още малко, а етапът е дълъг и всичко може да се обърка много бързо.“

Ойт Танак нямаше проблеми от подобен тип, успявайки да намери ритъм зад волана Coupe i20 WRC. Естонецът завърши предпоследният ден от рали „Швеция“ с аванс от 11.6 секунди пред Себастиен Ожие, който успя да се пребори с новобранецът Кале Рованпера в битката за третата позиция.

Въпреки че Шесткратният световен рали шампион прескочи Рованпера и бързо изгради аванс пред него, младият финландец успешно му отговори в края на днешния ден разликата между двамата е от крехките 0.5 секунди в едва второто рали зад волана на WRC автомобил за Рованпера.

Есапека Лапи трудно успя да удържи на атаките на Тиери Ньовил в битката за петата позиция. Авансът на финландският пилот на M-Sport се стопи доста бързо, след като Ньовил бе единственият каращ с темпото на Еванс през целия ден. В крайна сметка разликата между Лапи и Ньовил е от 4.5 секунди в полза на финландецът.

Крейг Брийн, Теемо Сунинен и Такамото Катцута затварят челната деветка в генералното класиране.

Лидерът в WRC3 Яри Хутунен е десети с аванс от 3.4 секунди пред най-близкият си преследвач Емил Линдхолм. Трети в WRC3 е Оливър Солберг на 28.1 секунди зад лидера.

Мадс Остберг продължава със своята доминация в WRC2 водейки пред Оле Кристиян Вейби с аванс от 15.8 секунди. Трети в категорията е Понтус Тидеман на 14.6 секунди зад Вейби.

Утре за съжаление екипажите ще преминат през само един единствен специален етап, пауър етапа, от 13:18 ч. българско време. Можете да гледате етапа на живо по Max Sport 2, като гост на Георги Иванов ще бъде Крум Дончев.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]