Еванс поема лидерството в Монте, Танак отпадна след инцидент

Екипажът на Елфин Еванс/Скот Мартин са лидери след днешните петъчни сутрешни минавания от рали „Монте-Карло“ 2020 с аванс от 8.9 секунди пред своите преследвачи.

Дуото на Toyota пое лидерската позиция още във втората отсечка за деня, като в първата записаха етапна победа стопявайки изоставането си спрямо челото.Така авансът на Ньовил от снощи намаля драстично на 5.4 секунди.

В следващата отсечка Ньовил направи грешка и изгаси своят Hyundai i20 WRC позволявайки на Еванс да го изпревари изпращайки го на второто място. До обедният сервиз пилотът на Toyota бе бетонен със своето представяне запазвайки своята позиция и увеличавайки авансът си спрямо белгиецът.

На трето място се намира още един от дебютантите зад волана на Yaris WRC, а именно Себастиен Ожие. Французина не изостава драстично от челото, като се намира на 9.7 секунди зад съотборникът си.

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя също се намираха в добра позиция, докато не се удариха след изключително високоскоростен инцидент в SS4.

За щастие екипажът е невредим, разминавайки се само с доста тежки щети по своят Hyundai i20 WRC.

„Екипажът е ок, а за нас това е най-важното – коментира инцидента Андреа Адамо. – Видяхме каквото видяхте и вие. Очакваме екипажа да се връне при нас за да разгледаме, как се стигна до инцидента.“

Седемкратният победител в рали „Монте-Карло“ Себастиен Льоб затваря челната четворка след края на днешните сутрешни минавания с изоставане от 48.4 секунди спрямо лидерите. Легендата през цялото време имаше затруднение с извадената фракция от стартиращите пред него автомобили.

Есапека Лапи е най-добре представящият се пилот на M-Sport със своята пета позиция в генералното класиране. Зад него на 24.6 секунди се намира „детето чудо“ Кале Ровампера, който успява да погресира постепенно.

Такамото Катцута е последният пилот в челната десетка с WRC автомобил завършвайки сутрешната „врътка“ на седмо място.

Гъс Грийнсмит отпадна след завъртане и забиване в канавката с един изключително хлъзгав завой.

Драматично бе положението и в WRC2, където лидера Мадс Остберг трябваше да спре в отсечката за да смени спукана гума. Лидер в категорията е Адриен Формокс с аванс от 2 минути пред Остберг.

Лидер в WRC3 e Ерик Камили с предина от малко над минута пред Николас Циамин, който е следван от Йохан Росел.

Днешните втори минавания стартират от 14:54 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]