Еванс повежда пред Ожие след края на петъчния ден от рали Монца

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите в рали „Монца“ след края на първия петъчен ден от асфалтовото рали. Техния аванс спрямо преките им конкуренти за титлата Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия е от крехките 1,4 секунди.

Въпреки, че е лидер Еванс няма как да вземе титлата ако спечели надпреварата. За да превърне своя пасив от 17 точки в актив, ще се наложи Ожие да изпадне назад в класирането.

„Деня бе добър особено около пистата, затова съм доволен от представянето ни до моменти – коментира Еванс. – Въпреки всичко ще се наложи да поработим още за утрешните етапи в планината.“

Въпреки, че завърши деня зад своя съотборник Ожие също е доволен от представянето си. Битката между двамата бе изключително интересна днес, като двамата си размениха няколко етапни победи. Тяхното темпо бе недостижимо за другите пилоти и най-вече за завършилия днешен ден на трето място Тиери Ньовил.

Изоставането на белгиеца спрямо челото е от 21,6 секунди. Въпреки, че бе доволен от представянето на своя i20 WRC Ньовил някак си не успя да притесни значително Еванс и Ожие. При преминаването си през SS5 Cinturati 1 неговия автомобил започна да има проблеми със скоростната кутия. За щастие след почти всеки етап от следобедните минавания организаторите бяха предвидили в програмата посещения в сервизния парк. Това помогна на Ньовил да запази мястото си.

„Доволен съм от нашето представяне и колата, но имаме затруднение в намирането на скорост – разясни Ньовил в края на деня. – Много е странно, трудно ще бъде да подобрим темпото си утре.“

Дани Сордо завърши днешния първи ден на едва 3 секунди зад своя съотборник. Испанеца разкри, че още в Каталуния е започнал подготовката на своя автомобил за участието си в Монца. Той също не успя да притесни лидерите, но пък спечели етапната победа в последната отсечка за деня.

Оливър Солберг затваря челната петица пред Такамото Катцута. Японеца не успя да покаже скоростта си от миналата година, като дори изгаси своя Yaris WRC. На 8,6 секунди зад него се намира Гас Грийсмит, който е следван от Темо Сунинен и Кале Рованпера.

Третия пилот на M-Sport през този уикенд Адриен Формо излетя в канавката още в първите сутрешни минавания заради доста рисковият си избор на гуми. Неговия автомобил е невредим и се очаква французина да стартира и утре.

Лидера в WRC3 Йоан Росел затваря челната десетка с преднина от 2,9 секунди пред Каетан Каетанович. Росел се надяваше да пристигне в Монца, като шампион в WRC3, но от ФИА не уважиха неговия протест поради дисквалификацията му от рали „Акрополис“. Така французина трябва да спечели рали „Монца“ за да вземе титлата.

Това обаче няма да е лесна задача, след като прекият му конкурент в шампионата Каетан Каетанович му диша във врата.

Марко Булакиа води в WRC2 с аванс от 5,3 секунд пред Яри Хутунен, който през този уикенд кара за M-Sport. Шампионът за сезон 2021 Андреас Микелсен водеше в класирането докато не спука гума в SS6 и изпадна в класирането.

Втория ден от рали „Монца“ започва от 08:38 ч. българско време, като ще бъде предаван на живо по Макс Спорт 1.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]