Еванс поведе в едно блестящо рали Уелс

Уелсецът Елфин Еванс и неговият навигатор Даниел Барит поведоха в домашната си надпревара. Частното дуо на DMACK показа невероятна скорост през целият ден и не разочарова множеството си уелски фенове по трасетата.

Хубавото слънце и средните температури повлияха доста малко върху трасетата, което се оказа доста добра основа за новите гуми на DMACK, които са разработени специално за тези условия.

„Чувстваме се добре в тази позиция след края на деня – коментира Еванс. – Направихме стабилно каране без проблеми и грешки. Определено денят не бе лесен, особено при сутрешните минавания в които нивата на сцепление бяха много ниски и непостоянни.

„Ние се концентрирахме изцяло върху това да използваме максимално сцеплението, което ни дадоха условията. За днес отсечките са фантастични за каране. Те определено са домашни за мен, затова планът ми е да им се насладим.“

Еванс, който се бори за своята първа победа в WRC, спечели три от шестте вчерашни етапа повеждайки пред вторият От Танак с аванс от 24.6 секунди. Танак определено не се даде на своят съотборник, но със сигурност не очакваше такова развитие на състезанието, както и да успее да задържи зад себе си Себастиен Ожие, който в сутрешните минавания си призна, че не е достатъчно смел за да натисне, докато в същият момент естонецът записа с 10 секунди по-добро време от французина въпреки недоволството от колата си.

Разликата между двамата съотборници и конкуренти за титлата при пилотите е от крехките 2.2 секунди в полза на Танак.

Челната четворка се затваря от Ньовил и Жилсул, чиито старт на уикенда не започна много добре. Белгийският екипаж получи 10 секунди наказание още в първият етап от ралито, когато неговият i20 отказа да запали и да се придвижи на време за старта на SS1. В Myherin Ньовил излезе от трасето и изгаси своят автомобил, а по-късно Николас Жилсул имаше проблеми с гласът си, което определено афектира темпото на неговият пилот. В крайна сметка дуото на Хюндай записа една етапна победа в краят на деня и се намира на 10.3 секунди зад Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

Яри-Мати Латвала по време на минаването си през класиката Sweet Lamb на фона на множество фенове сред които и много българи

Яри-Мати Латвала изпитваше проблеми с недозавиване и липса на сцепление със своята Тойота Ярис WRC. Финландецът завърши вчерашният ден на пета позиция с преднина от 0.1 секунди пред Крис Мийк, който от своя страна по време на сутрешните минавания се бореше в челото, но следобед изпадна в класирането залагайки на сигурно каране.

Челната десетка се затваря от Микелсен, Сордо, Падън и Ханинен. Безапелационен лидер в WRC2 е шампионът за 2017 Понтус Тидеман, който е следван от Ерик Камили и Том Кейв.

Днес на състезателите им предстой 17 часов маратон от 9 специални етапа и 142 състезателни километра и два етапа изцяло в нощни условия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]