Еванс остава в челото, Ожие и Ньовил опасно близо на рали Монте-Карло

Elfin Evans rali monte karlo 2

Елфин Еванс и Скот Мартин продължават да са лидери в рали „Монте-Карло“ след края на предпоследният ден от надпреварата с аванс от 4.9 секунди пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Тиери Ньовил и Николас Жилсул са трети на 1.5 секунди зад лидерските екипажи.

Следобедните минавания започнаха за Еванс с аванс от 4.8 секунди. Още в първата отсечка обаче Ожие направи своят ход записвайки второ най-добро време намалявайки изоставането си на буквално 0.0 секунди от Еванс. Междувременно Тиери Ньовил записа най-добро време доближавайки се до Ожие на 11 секунди.

Така крайното класиране за деня трябваше да се реши в последната отсечка. Ньовил и Ожие записаха отново много добри топ времена, но Еванс направи грешка излизайки от трасето. До последно всички смятаха, че Еванс няма как да удържи след тази грешка, но уви той го направи. Пилотът на Toyota записа второ най-добро време с 4.9 секунди по-добро от това на Ожие, като така интригата за победата на рали „Монте-Карло“ 2020 ще се реши в последният неделен ден, след като челната тройка се намира в разлика от едва 6.4 секунди.

Себастиен Льоб отново си призна, че е карал прекалено внимателно, като така в първата отсечка при следобедните минавания преследвачът му Есапека Лапи го доближи с 11.6 секунди. В следващата отсечка Льоб направи грешка и се завъртя, като това позволи на младият му финландски преследвач да го доближи на 14.1 секунди в края на предпоследният ден от ралито.

Пилотът на Toyota Кале Рованпера пое риск с изборът си на гуми за следобедните минавания слагайки в колата си две зими гуми без шипове и два слика soft за последната отсечка, докато всички останали заложиха на soft и supersoft сликовете. Това му коства още няколко секунди и вече се намира на 48.9 секунди зад Есапека Лапи.

Такамото Катцута имаше далеч по-успешен следобед, след като в сутрешните минавания се завъртя. Той изпревари лидера в WRC3 Ерик Камили в битката за седмото място в генералното класиране. Мадс Остберг, който е лидер в WRC2 и Николас Циамин затварят челната десетка.

Утре на екипажите им предстоят последни 63 състезателни километра, които започват с SS13 La Bollene-Vesubie – Peira-Cava от 09:17 ч. българско време. Пауър етапът ще се състой от 13:18 ч. и ще бъде предаван на живо по телевизия Max Sport 2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]