Еванс: Кале Ровампера е достатъчно бърз за да влезе във WRC

omena-ei-ole-kauas-puusta-pudonnut-kuvassa-kalle-rovanpera-ja-harri-isa

Тинейджърската сензация на име Кале Ровампера е достатъчно бърз за да остави своята следа в световния рали шампионат, смята тазгодишния победител на националния британски рали шампионат Елфин Еванс.

Еванс победи младия финландец наскоро в Италия на рали спринт „Мемориал Бетега“, но призна че е много впечатлен от скоростта на Ровампера, който за пръв път сяда зад волана на автомобил от WRC на асфалтовия рали спринт.

Двамата се изправиха на финала един срещу друг, като Еванс успя да вземе три от четири победи в супер специални етап зад волана на Fiesta WRC с гуми на DMACK. Ровампера също бе с автомобил излязъл от завода на М-Спорт, но с гуми Pirelli.

„Казано честно не мога да кажа че, не съм впечатлен от финала. Бях впечатлен още в първата му загряваща обиколка, като предполагам е бил по-бърз и от мен“, заявява Еванс.
„Не мисля че, е тайна натрупването му на доста километри зад волана. Но все пак да се качиш зад волана на WRC автомобил още на 16 и да караш така както той го прави е безапелационно един истински талант.

„Не си спомням, какво съм правил на 15 или 16, предполагам съм си мечтаел някой ден да седна зад волана на автомобил от WRC.“

Синът на бивш заводски пилот на Сеат, Пежо, Митсубиши и Шкода във WRC Хари Ровампера вече е забелязан от големите имена във WRC.

Еванс смята че, първоначалния проблем на Ровампера е да намери къде да се състезава с оглед ограниченията във възрастта. Тийнейджъра спечели националния латвийски рали шампионат зад волана на Шкода Фабиа R5 през този сезон.

„Той все още е прекалено млад за да се състезава в голяма част от страните и ще бъде едно голямо предизвикателство натрупването му на опит на места които не познава – разяснява Еванс. – Няма спор че, е готов да влезе във WRC. Просто е невероятно, колко е млад.

„Хора ми казват че, приличал на мен когато аз започнах, но той със сигурност изглежда още по-малък от мен.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]