Еванс и Рованпера остават в Тойота, Ожие и Лапи ще споделят една кола през сезон 2022

В официално съобщение до медиите от Toyota Gazoo Racing обявиха начина по който ще влязат в новата хибридна ера на световния рали шампионат. Елфин Еванс и Кале Рованпера ще бъдат двамата основни пилоти с пълна програма през следващия сезон, докато Себастиен Ожие ще споделя третия автомобил с Есапека Лапи.

Седемкратният шампион вече напълно официализира желанието си да се откаже от пълна програма в световния рали шампионат след края на тази година.

„Очаквам да прекарвам повече време със семейството след края на тази година, но същевременно се радвам, че продължавам да съм в редиците на Toyota Gazoo Racing с участия в определени ралита – разяснява 37 годишния Себастиен Ожие. – Още нямаме яснота в кои състезания ще взема участие, но със сигурност ще помагам активно в разработването на колата, както и по събирането на максимален брой точки в битката при производителите.“

От съобщението на Toyota Gazoo Racing също официално се потвърди и информацията, че Жулиен Инграсия няма да бъде навигатор на Ожие през следващия сезон. Дългогодишните партньори ще участват през тази година в последния си сезон, където разполагат с реални шансове за осма световна титла. Самия Инграсия изцяло обяви, че прекратява своята кариера на навигатор до края на сезона. На дясната седалка до Ожие ще седне Бенджамин Вейлас с когото вече са работили по време на тестове.

Другата голяма новина е завръщането на Есапека Лапи, който след не много успешната си авантюра с M-Sport се преминава в Toyota. Заедно с Яне Ферм постигнаха три подиума през 2018 за японския производител, както и записаха първата си победа в кариера на рали „Финландия“ в едва четвъртия си старт.

„Много съм щастлив, че се връщам в Toyota Gazoo Racing. Още щом се качих отново в Yaris WRC усетих, че съм отново в своята кола. За мен ще бъде интересно да бъда част от новата хибридна ера и очаквам с нетърпение да започне сезона“, коментира Лапи.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]