Еванс е новия лидер в рали Монте Карло след спукана гума за Ожие

Елфин Еванс и Скот Мартин са лидерите след днешния петъчен ден от рали „Монте Карло“ 2021. Зад тях на 7,4 секунди са Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, а трети са Ойт Танак и Марин Ярвеоя на 17,9 секунди зад френското дуо.

Спазвайки мерките приложени от правителството на Франция за вечерен час, днес екипажите трябваше да станат доста рано за да стартират в първия етап за деня. Така първите две отсечки се проведоха изцяло на тъмно, което допълнително ослужни ситуацията с по традиция непредвидимите условия на „старата госпожа“.

В началото на деня лидера Ойт Танак не успя да удържи позицията си най-вече заради проблеми с мощността на своя автомобил при обратните завои, проблем с който корейския тим се сблъска и през миналата година.

Естонеца бе направил и идентичен избор на гуми с екипажите на Toyota използвайки микс от супер меки сликове и зимни гуми с шипове, но за съжаление не успя да отговори на доста сериозното темпо зададено от Ожие, Еванс и Рованпера. Така след края на първия етап Танак изпадна на четвърта позиция зад тримата си съперници от Toyota.

Ожие успя да се възползва максимално от ситуацията и записа първата етапна победа за деня, а доброто темпо на младия Кале Рованпера го изтегли на първата позиция. Още във втория етап обаче, далеч по-опитния Ожие излезе начело в класирането и Рованпера получи 10 секунди наказание заради закъснение за ЧК.

Елфин Еванс трябваше да навакса след завъртане, но въпреки това успя да запази самообладание завършвайки днешния ден сравнително близо до Себастиен Ожие. Добро представяне и на трита екипажа на японците превърна днешния ден в рали между тях самите. Дани Сордо имаше странни звуци в своя автомобил, като заедно с това направи и странен избор на гуми.

Тиери Ньовил от своя страна имаше затруднения свързани с неговия помощен екипаж с който сверяват записките. Те са претърпели лек пътен инцидент и не са успели навреме да преминат през SS5 Mountabaun-sur-l-Ouveze-Villebois-les-Pins, като така той е трябвало да кара с изключително голямо внимание.

Така сутрешните минавания приключиха с лидерство за Ожие с аванс от 11,3 секунди пред Еванс. Още в първия следобеден етап обаче Ожие спука предна лява гума и се завъртя. Това го изпрати на третата позиция между Танак и Ньовил.

„Знаехме, че тази гума е много лесна за спукване и за съжаление именно това се случи“, коментира ситуацията Ожие.

Следобедните минавания не минаха добре и за Кале Рованпера, който излетя в полето изгубвайки ценно време за да се завърне отново на пътя. Този момент не успя да го свлече в класирането и в края на днешния ден той се намира на четвърта позиция в генералното класиране.

 Междувременно Елфин Еванс успя да изгради аванс от цели 20 секунди пред втория Ойт Танак, който от своя страна бе притиснат от Себастиен Ожие.

Французина нямаше голям избор на гуми за последния етап, но това не му попречи да запише едно доста добро време наваксвайки цели 16 секунди на Еванс и изпревайки Танак в класирането.

„Може би бях прекалено внимателен на места – заяви Еванс на стоп финала на последната отсечка за деня. – Понякога колата има свое собствено мнение…Имаше и много аквапланинг, а трасето е толкова тясно. Той (Ожие) записа добро време.“

Най-близо до топ времето на Ожие в последния етап бе Дани Сордо, който завърши днешния петъчен ден на шеста позиция зад Тиери Ньовил. Голямото разочарование за Hyundai Motorsport WRT обаче дойде от Пиер-Люис Лубе, който не успя да се справи с аквапланингът пред себе си и заби своя автомобил в склада до пътя.

За щастие екипажът бе невредим, но организаторите трябваше да спрат етапа. Това е и второто поредно рали с инцидент за Лубе, който само предни няколко седмици на рали „Монца“ по доста сходен начин също остана на средата на трасето.

Извън WRC изключително впечатляващо е представянето на Андреас Микелсен, който определено бе най-бързия пилот с Rally2 автомобил. В SS3 дори успя да застигне Лубе в етапа със своята Fabia Rally2. Норвежецът е седми в генералното класиране с аванс от 14,2 секунди пред Такамото Катцута, който залага на доста по-сигурно темпо от другите си колеги с WRC автомобили.

Изгряващия френски асфалто специалист Адриен Формо е девети с Fiesta Rally2 и втори в WRC2 на 47,1 секунди зад Микелсен. Трети в WRC2 е Ерик Камили, който изостава с почтиминута и половина зад своя сънародник и заводски представителна M-Sport.

Във WRC3 лидер е Йохан Росел с аванс от 6,8 секунди пред Йоан Бонато. Трети е Николас Сиамен на над минута и половина зад лидера.

Утре на екипажите им предстои втория най-кратък ден от рали „Монте Карло“, който е с дължина от едва 57 състезателни километра. Първата отсечка La Bréole – Selonnet 1 (18,31 км) стартира в 07:30 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]